De textiele zak

Een dekbedovertrek is eigenlijk niets meer dan een soort zak van textiel die om een dekbed wordt gedaan om te voorkomen dat het dekbed vuil wordt. Een dekbedovertrek wordt gemaakt van verschillende materialen zoals katoen en flanel. Van elk materiaal kun je specifieke eigenschappen verwachten. Zo zijn katoen satijn dekbedovertrekken glad en koel, terwijl flanelextra warm is. 

Vrouw slapend in bed

Katoen

De meeste dekbedovertrekken zijn gemaakt van katoen. Katoen is een natuurlijk materiaal en wordt vervaardigd uit de pluizen van de katoenplant. Katoen heeft goede eigenschappen. Het is sterk, is wasbaar op hoge temperaturen en voelt zacht aan op de huid. Het absorbeert vocht, is duurzaam en heeft een redelijke prijs.

Perkal

Een dekbedovertrek van katoen perkal is gemaakt van katoen met een dichtere weving dan gewoon katoen. Hierdoor ontstaat een extra sterke en meer soepele stof. Een dekbedovertrek van katoen perkal is dus van betere kwaliteit en biedt meer comfort dan een gewoon katoen dekbedovertrek.

Satijn

Ook een dekbedovertrek van katoen satijn is katoen met een zeer dichte weving. Satijn is de benaming voor een speciale weeftechniek waarbij minimaal 220 draden per inch zijn gebruikt. Satijn heeft een luxe uitstraling dankzij het licht glanzende oppervlak en voelt heel zacht en soepel aan. Als extra eigenschap voelt katoen satijn koel aan op de huid. Dat maakt dekbedovertrekken van katoen satijn ideaal om te gebruiken tijdens warme nachten of bij nachtelijk transpireren.

Flanel

Flanel is een zachte, geruwde stof die uit verschillende materialen kan bestaan zoals polyester, katoen of een combinatie ervan. Garen zijn geweven in een linnen- of keperbinding waarbij de stof aan één of beide zijden licht geruwd is. Hierdoor voelt flanel zacht aan. Flanel heeft ook als eigenschap dat het warmte goed vasthoudt, zacht aanvoelt, zeer snel warm wordt en die warmte goed vasthoudt. 

Vlas

Linnen is gemaakt van vlas. Omdat dit proces intensief is, heeft linnen een fors prijskaartje. Linnen is een uiterst sterk en duurzaam materiaal, maar voelt vrij stug en ruw aan. Voor een dekbedovertrek wordt linnen dan ook vaak gebruikt in combinatie met katoen. Linnen in een mix met katoen heeft de luxe uitstraling en het gevoel van zijde, maar is net zo makkelijk in onderhoud als katoen en bovendien nog beter absorberend. 

Beddengoed dient minimaal één keer per week verschoond te worden. Het vereist wel een speciale techniek om het beddengoed te verschonen. De meeste mensen slapen overigens niet naakt. Mannen houden hun ondergoed aan en vrouwen slapen het liefst in een nachtjapon of pyjama.