De voordelen van een sedumdak

Je bent het vast al eens tegen gekomen, want het wordt steeds populairder: Een sedum dak. Een begroeid groen oppervlak van vetplanten vol met kleine bloemetjes. Vaak zijn ze te zien op daken van woningen of schuren. Naast dat een groen sedumdak er heel mooi uitziet heeft het ook nog eens een hoop voordelen. We zullen je hier vertellen welke dat zijn.

Wat is sedum?

Sedum is een verzamelnaam voor een type bloeiende vetplant. Vetplantjes danken hun naam aan de dikke bladeren waarin ze water opslaan voor droge tijden. Van nature komen ze voor op rotsachtige plekken en kunnen goed tegen zowel kou als warmte. Ze zijn hierdoor in tegenstelling tot andere planten heel makkelijk in het onderhoud. Ook hebben ze maar weinig voedingstoffen nodig en blijven de de meeste sedumsoorten laag bij de grond. Er bestaan honderden soorten en de meesten zijn geschikt voor het gebruik op een sedumdak. Keuze genoeg dus!

Hoe maak je een sedumdak?

Een sedumdak plaatsen is vrij gemakkelijk, zeker als je gebruik maakt van sedumcassettes.  Een sedum cassette is een soort lage plantenbak die uit meerdere lagen is opgebouwd. Bovenop zitten de vetplantjes en daaronder  meerdere lagen die onder andere het overtollige water filteren en afvoeren en voorkomen dat de wortels zicht op je dak gaan hechten.  Het voordeel van deze cassettes is dat ze makkelijk naast elkaar te plaatsen zijn zodat je het hele dak kan bedekken. Daarnaast hoef je dus niet eerst je dak te prepareren met je juiste ondergrond en de plantjes zelf te planten.

Een sedumdak werkt isolerend en geluidsdempend

Een groot voordeel van een sedumdak is dat het een grote isolerende werking heeft en dat is hartstikke handig in deze tijd van hoge energieprijzen. Met een sedumdak zal de temperatuur in je huis een stuk aangenamer zijn. In de winter houdt het namelijk kou tegen en in de zomer voorkomt het dat er warmte je huis in komt. Daarnaast werkt het ook de andere kant op. Door de isolatie zal er ook minder warmte uit je huis ontsnappen als je ’s winters de verwarming aan hebt. Ook geluid wordt tegengehouden. Denk bijvoorbeeld aan harde regen- of hagelbuien. Die kunnen hard doorklinken met name op een plat dak. Dat is met een sedumdak verleden tijd.  

Het beschermt je dakleer

Daken die bedekt zijn met dakleer kunnen soms nogal wat onderhoud vergen. Door uv-straling droogt het leer uit en kunnen er scheuren ontstaan. Hierdoor heb je kans op lekkages en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. De plantjes beschermen jouw dakleer tegen deze uv-straling waardoor je dak een heel stuk langer meegaat.

Goed voor klimaat en biodiversiteit

Het zal je niet ontgaan zijn dat het in Nederland slecht gesteld is met de biodiversiteit. Steeds meer groen moet plaatsmaken voor bebouwing en bestrating en dat heeft negatieve gevolgen voor de beestjes en insecten. De kleine bloemetjes op je sedumdak zijn in het voorjaar en de zomer een paradijs voor bijen en vlinders. Zo draag jij ook je steentje bij aan een gezonder klimaat.