Droogboren in beton was nog nooit zo simpel!

Voorheen was droogboren in beton ondenkbaar! De technologie van de machines en de boren waren nog niet zover dat dit goed werkte. Bovendien was het droogboren in beton voorzien van bewapening onmogelijk.

Boren met water

Waarom wordt er überhaupt geboord met water? Boren in beton en andere steenachtige materialen, wordt met water gedaan om zo de diamantboorkop en de boorbuis te koelen. Door de wrijving die ontstaat wordt de boor heet, door deze hitte kan er schade ontstaan aan de boor. Bovendien moet de boormachine harder werken waardoor deze eerder overhit raakt. Een ander bijkomend voordeel is dat er geen stof vrij komt. Dit is belangrijk omdat er strenge regels en eisen worden gesteld, aan het vrijkomen van fijnstof en vooral het beperken hiervan.

De markt blijft groeien

Echter wordt de vraag in de markt naar droogboren alsmaar groter. Installateurs, servicemonteurs, aannemers en loodgieters, zijn steeds vaker opzoek naar gereedschap waarbij ze zelf kunnen boren. Voor deze vakmensen gaat het vaak om één of enkele gaten. Het inhuren van een professionele boorder is duur en inefficiënt, het moet immers maar net uitkomen met de planning van het werk en daar komt bij, dat de gemiddelde betonboorder grote klussen voorrang geeft. Hierdoor krijgen kleine klussen geen prioriteit.

Droogboren wordt steeds populairder

Inmiddels is er zoveel meer kennis en techniek dat droogboren zeker niet onder doet aan boren met water. Droogboren is laagdrempelig, minder specialistisch en ideaal om te gebruiken in bewoonde ruimtes, of ruimtes waar water niet gewenst is in verband met de aanwezigheid van elektriciteit. Ook voor ondersteboven boren is droogboren een ideale oplossing. Droogboren geschiedt altijd in combinatie met een stofzuiger, om zo het vrijgekomen stof goed op te vangen. De stofafzuiging zorgt tevens voor de koeling van de boren.

Welk gereedschap moet je gebruiken?

De droogboor werkt het beste met de droogboormachine van WEKA (DKS15). Deze droogboormachine beschikt over een klopfunctie (soft impact), waardoor het beton of ander steenachtig materiaal extra wordt vergruisd en de diamant droogboor wordt opgescherpt. Door gebruik te maken van speciale spiraalbuizen met specifieke droogboor segmenten wordt het stof en gruis afgevoerd. Er kan met deze combinatie uit de hand of met een statief worden geboord. Een goede stofafzuiging en de vibratie in de booras, zorgen ervoor dat deze boor probleemloos een paar meter door beton en betonijzer kan boren en dat zonder water!