Energielasten omlaag deze winter

1 december 2022
WonenCadeaus voor binnen

Het verduurzamen van een woning heeft met de huidige energieprijzen bij menig huishouden de prioriteit gekregen. Om de energiekosten deze winter zo laag mogelijk te houden wordt er volop gekeken naar manieren om te besparen, zoals het vervangen van een cv-ketel door een warmtepomp, het dichten van gaten en kieren en het isoleren van de spouwmuren. De kosten hiervan kunnen hoog oplopen, waardoor dit niet voor ieder huishouden met eigen geld te financiëren valt. Maar wist je dat je hier ook je hypotheek slim voor in kunt zetten?

Je woning verduurzamen? Je hypotheek helpt!

Ben je van plan om binnenkort je woning te verduurzamen? Dan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen dan normaliter het geval zou zijn. In 2022 is het mogelijk om tot 106% van de woningwaarde te lenen indien je dit bedrag gaat gebruiken om energiebesparende voorzieningen te treffen.

Financieer de verduurzaming van je woning met je inkomen

Onder bepaalde voorwaarden is het zelfs mogelijk om nog extra bij te lenen bovenop je maximale hypotheekbedrag. Is je (gezamelijk) jaarinkomen bijvoorbeeld minimaal €33.000? Dan mag je tot wel €9.000 extra lenen om je huis energiezuiniger te maken, bovenop je maximale hypotheek.

Nul-op-de-meter woning: bespaar nóg meer op verduurzaming

Een woning dat in een jaar net zo veel energie verbruikt als er opgewekt wordt, noemt met een nul-op-de-meter woning. Dat opwekken gebeurt vaak op duurzame manieren, zoals door het gebruik van zonnepanelen. Soms gebruiken dergelijke woningen dermate weinig dat ze zelfs energie opleveren.

Kan je jouw huis dermate verduurzamen dat je daarmee een nul-op-de-meter woning krijgt? Dan kun je zelfs tot €25.000 extra lenen. Daarmee kun je bijvoorbeeld investeren in betere isolatie, een warmtepomp of zonneboiler, dubbel of zelfs driedubbel glas, en zonnepanelen.

Investeringssubsidie

De ISDE is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Deze subsidie is tot 2024 tijdelijk verhoogd en hierdoor extra aantrekkelijk. Middels deze subsidie kunnen woningeigenaren geld krijgen voor verschillende energiebesparende doeleinden, zoals het isoleren van een woning of aansluiting op een warmtenet. Hoewel de subsidie op zonnepanelen is gestopt, is er nog wel subsidie aan te vragen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen laagdrempeliger te maken.

Ook je huis verduurzamen? Vraag een expert om advies!

Er zijn nog veel meer mogelijkheden om het verduurzamen van je woning te financiëren, zoals gemeentelijke subsidies. Vraag een hypotheekadviseur om hulp wanneer je van plan bent je woning te verduurzamen. Zij weten immers waar de kansen liggen en welke subsidies je aan kan vragen. Ook kan dergelijke expert je adviseren over het inzetten van een verhoogde hypotheek ter verduurzaming van je woning.