Hoe gebruik je een kweeklamp?

Planten hebben licht nodig om te kunnen groeien. In de winter is het lastiger voor planten om te groeien. Ook in een donkere kamer krijgen planten te weinig licht. Dat planten licht nodig hebben betekent niet dat je zomaar iedere lamp boven je plant kunt hangen om hem te laten groeien. Daar zijn speciale kweeklampen voor nodig. Wil je weten in welke situaties je het beste een kweeklamp kunt gebruiken en waar je op moet letten? Lees dan snel verder

Wanneer gebruik je een kweeklamp?

In de winter kan het te donker zijn voor planten om goed te kunnen groeien. Als je net een zaaiing hebt gedaan of je wilt je stekjes wat sneller laten groeien kan het handig zijn om hiervoor een kweeklamp te gebruiken. Ook kan het zijn dat je planten wilt laten groeien op een donkere plek zoals in de schuur of op zolder. In dat geval kun je de kweeklamp permanent aanzetten. Je hebt verschillende soorten groeilampen. Tegenwoordig wordt er bij kweeklampen vooral gebruik gemaakt van LED-lampen. Led-lampen verbruiken weinig stroom en worden niet te heet.

Hoe lang zet je een kweeklamp aan?

Zomaar 24 uur per dag een groeilamp richten op je stekjes of zaaiingen zal de groei niet bevorderen. Planten hebben net als mensen een dag-en-nachtritme nodig om goed te kunnen groeien. Voor zijn ontwikkeling is het belangrijk dat een plant een rustperiode in het donker krijgt. Sommige kweeklampen hebben ingebouwde timer functies. Hierdoor gaat het in- en uitschakelen van de lamp vrijwel automatisch. Het is ook mogelijk om zelf een timer tussen de stekker en het stopcontact te zetten. Om je planten, stekjes of zaadjes optimaal te laten groeien zet je je kweeklamp niet langer dan 16 uur per dag aan. Voor een volwassen plant is 10 tot 12 uur licht per dag voldoende.

Waar moet je op letten bij een kweeklamp?

Planten groeien van blauw en rood licht. Om er zeker van te zijn dat je plant zo optimaal mogelijk kan groeien is het aan te raden om een kweeklamp te gebruiken met wit licht. Daar zitten namelijk alle kleuren in. Bij de groei heeft je plant het meeste aan blauw en rood licht, maar je plant heeft ook behoefte aan andere kleuren uit het spectrum.