Hoe ontstop je je riolering in Arnhem? 5 gouden tips!

Het speelgoed van de kleine is in het toilet geplonst of de afvoer van je wasbak zit vol met haren. Frituurvet in de gootsteen? Koken en afwassen is nu definitief verleden tijd! Als je last hebt van een verstopt riool, dan staat alles op zijn kop. Je wilt dan ook snel van de verstopping af, met of zonder rioolvakman! We beginnen daarom met vijf gouden tips om je Arnhemse riolering zelf te ontstoppen. Ready?

Ontstop je riolering met soda en heet water

Bij een lichte verstopping kun je schoonmaaksoda en heet water door de afvoer spoelen. Leeg een pak soda in de afvoer en giet er geleidelijk het hete water bij. Je kunt de soda en het water ook vooraf mengen in een emmer voordat je het in de afvoer giet. Laat het mengsel minstens een half uur inwerken. In sommige gevallen is een hele nacht zelfs beter. Spoel het goedje daarna door met heet water. 

Gebruik een rubberen ontstopper

Je kunt ook een rubberen ontstopper gebruiken om de blokkade te verwijderen. Houd het rubber eerst onder een warme kraan: dit maakt het materiaal flexibel. Plaats de ontstopper op de afvoer en beweeg deze op en neer zodat er zuigkracht ontstaat. Met wat geluk schiet de verstopping zo los.

Maak de sifon schoon

Je wastafel, gootsteen, bad, droger, wasmachine of afwasmachine is voorzien van een sifon. Dit is een afvoerbuis met een kromming. Juist in deze kromming kan er vuil blijven steken. Zet een bak of emmer onder de sifon om vrijkomend water op te vangen. Maak de sifon los met een schroevendraaier of waterpomptang. Verwijder het vuil uit de sifon en plaats deze weer terug. Let erop dat je de sifon weer correct terugplaatst, anders kan deze gaan lekken.

Controleer eventuele filters

Loopt het water in je droger, wasmachine of afwasmachine niet meer door? Controleer dan de filters en maak deze schoon als dat nodig is. Zijn het niet de filters, controleer dan de afvoerslang. Zit hier een knik in? Maak de slang dan weer recht. Betreft het de afwasmachine, dan moet je ook even controleren of de gootsteen nog doorloopt, want meestal delen ze dezelfde afvoer.

Gebruik liever geen ontstoppingsveer!

Professionals gebruiken soms een ontstoppingsveer om het riool te ontstoppen. De ontstoppingsveer is een lange stalen kabel, die door zowel rechte als kromme leidingen kan worden geleid om het vuil los te maken. Bij verkeerd gebruik kan de veer de leidingen beschadigen, dus gebruik het alleen als je er al ervaring mee hebt.

Sneller resultaat zien? Bel gewoon jouw lokale rioolvakman!

Als je uren in de weer bent met allerlei middelen om een verstopping weg te krijgen, dan zakt de moed je op een gegeven moment wel in de schoenen. Het riool ontstoppen in Arnhem en omstreken: daar kun je heel snel en eenvoudig een ervaren professional voor vinden. De meeste verstoppingen worden binnen een uur opgelost als er een echte rioolvakman aan te pas komt, dus ja… daar hoef je niet lang over na te denken!