Laminaatvloeren, mooi en veelzijdig

15 september 2023
WonenCadeaus voor binnen

Laminaat is een van de, zo niet dé meest gekozen vloerbekleding van deze tijd. De keuze uit kleurstellingen, lamelbreedten en dessins is ongekend groot. Een laminaatvloer is snel gelegd, makkelijk in het onderhoud en gaat meerdere tientallen jaren mee. Wist je dat er van het uiterlijk van elke andersoortige vloer ook een laminaatvloer bestaat? Meestal denken we in houttinten, maar laminaat is ook verkrijgbaar in steen- en betonlook.

Wat is een laminaatvloer?

Laminaat is een verlijming van drie tot vier materiaalsoorten. Dit is afhankelijk van de kwaliteit.

  • Onderlaag, veelal melamine.
  • Drager of body. Dit is meestal high-density fibreboard.
  • Het dessin, bestaande uit een laag bedrukt papier.
  • Slijtvaste toplaag van melamine vermengd met een aluminiumoxide mineraal.

Kwaliteitsverschil laminaat

Laminaatvloeren worden naar hardheid onderverdeeld in de klassen HPL, DPL, CPL en DLP. Hierbij is HPL de meest en DLP de minst slijtvaste. Daarnaast is er een onderverdeling in laminaten voor woonvloeren en commercieel gebruik. Deze zijn genummerd met een nummering tussen de 21 en 34. 21-23 is voor residentieel gebruik en 31-34 licht tot zeer intensief bedrijfsmatig gebruik.

Waarom kiezen voor een laminaatvloer?

Wanneer je de kosten van laminaten vloeren vergelijkt met die van andere vloerbekledingen in dezelfde klasse is laminaat zonder meer de meest betaalbare. In tegenstelling tot hout is laminaat kleurvast en heb je voor dezelfde prijs elke houtkleur die je wilt. Bij echt houten parketvloeren is meranti bijvoorbeeld, een stuk duurder dan grenen. Met laminaat heb je dit niet.

Wel is het zo dat elk merk laminaat zijn eigen kleurpalet hanteert. Aan de ene kant kan dit je keuze vermoeilijken, aan de andere kant stelt het je wel in staat precies dié vloerkleur uit te kiezen die je het best bij jouw interieur past. Met de laminaatkeuze hoef je dus geen genoegen te nemen met iets wat erop lijkt, maar het net niet helemaal is. Ben je echt serieus op zoek naar een vloer, waarvan je zegt. “ja, dit is hem”, is het altijd verstandig meerdere vloerspecialisten te bezoeken. Floorsee in Zwolle bijvoorbeeld, is zo’n zaak waar je alles vindt op het gebied van vloeren en dan niet alleen van laminaat. Een perfecte zaak om ideeën op te doen en vloeren en materialen met elkaar te vergelijken.

Laminaat zelf of laten leggen

Je ziet het in ieder filmpje van elke bouwmarkt, hoe simpel het is om laminaat te leggen. Volgens hen leg je in een middagje makkelijk een hele kamer strak in het laminaat. Wanneer je jezelf er al eens aan gewaagd hebt, zal je erachter zijn gekomen dat een laminaatvloer leggen helemaal zo simpel niet is en het zéker ook niet in één middagje te doen is. Hierboven noemden we al Floorsee. Mocht je daar gaan kijken, raden we je aan een te vragen naar wat laminaat laten leggen Zwolle kost. Grote kans dat wanneer je de kosten van het zelf leggen, afweegt tegen die van het professioneel laten leggen je niet eens meer overweegt om het zelf te doen. 

Kies je ervoor je laminaat laten leggen Zwolle door Floorsee, zal deze los, ‘zwevend’ van de ondervloer gelegd worden. De laminaatdelen worden onderling verbonden met een klik- of lijmverbinding. Zo is hij ook altijd weer makkelijk te vervangen.

Onderhoud laminaatvloer

Dankzij de harde kunststof toplaag is een laminaatvloer supermakkelijk in het onderhoud. Boenen, schuren of in de olie zetten is bij deze vloeren niet nodig. Om door vuil veroorzaakte krassen te voorkomen, is het eigenlijk het belangrijkst dat je regelmatig stofzuigt. Dweilen doe je het best met een licht vochtige mop of vezeldoek. Je kan hiervoor een speciaal reinigingsmiddel voor laminaat gebruiken, maar een beetje afwasmiddel volstaat ook prima.