Najaarsklussen in de tuin

28 november 2022
TuinierenCadeaus voor buiten

De winter staat voor de deur, de temperatuur begint te dalen en we brengen onze vrije uren nu het liefst binnen door. Toch is het nu ook de uitgelezen periode om je tuin nog wat extra aandacht te geven zodat je er in het voorjaar weer volop van kan genieten. Oktober en november zijn bij uitstek de geschikte maanden voor het planten van nieuwe bomen, het snoeien van sommige planen en bomen en het planten van bloembollen.

Bomen planten in het najaar

Dit is misschien niet de periode waarin je staat te popelen om de tuin in te gaan, maar bomen planten in het najaar heeft veel voordelen. Een boom die opgekweekt is in de volle grond heeft namelijk tijd nodig om te wennen aan de nieuwe omgeving en omstandigheden. Niet iedereen heeft namelijk de zelfde soort grond in de tuin. In het najaar, als de boom al zijn blad heeft verloren, staat de groei zo goed als stil. De boom gaat in een soort winterslaap. Het verplanten van een boom heeft in deze periode daarom een minder groot effect dan wanneer de sapstoom weer vol op gang is en er nieuw groen verschijnt. Tijdens de wintermaanden heeft de nieuwe boom rustig de tijd om aan de nieuwe omgeving te wennen en nieuwe haarwortels aan te maken. In het voorjaar voelt hij zich al zo thuis in jouw tuin dat je er optimaal van kan genieten.

Het snoeien van struiken en bomen

Ook een goede snoeibeurt is in het najaar voor veel planten en bomen de beste periode. Eigenlijk om exact dezelfde reden als hierboven beschreven. De ontwikkeling staat stil en tijdens de wintermaanden. Voorbeelden van planten en bomen die baat hebben bij een snoeibeurt een deze periode zijn bijvoorbeeld rozenstuiken, lavendel, fruitbomen, kastanjes en berken. Maar let op! Er zijn ook bomen en planten die je nu beter nog even met rust kan laten. Sommige soorten zijn namelijk extra gevoelig voor kou als ze snoeiwonden hebben. Denk bijvoorbeeld aan de hortensia, fuchsia, esdoorn, berk en populier. Wil je zeker weten dat je nu de juiste bomen en planten snoeit? Online zijn veel handige snoeikalenders te vinden.

Plant je bloembollen

Geniet jij ook altijd zo als in het vroege voorjaar de sneeuwklokjes, krokussen, narcissen en tulpen weer opkomen? Leef je nu dan vooral lekker uit met bloembollen in je tuin. Het planten van bloembollen is heel eenvoudig. Graaf een klein gat en maak de aarde wat los. De bollen plant je met de puntige kant naar boven. Vervolgens maak je het gat weer dicht. In het vroege voorjaar ben je verzekerd van een kleurrijke tuin.