Tips om je zwembad het hele jaar door te onderhouden

Een zwembad in de tuin kan ervoor zorgen dat je achtertuin een waar vakantieoord is. Heb je al zo’n zwemparadijs van www.vangemertzwembaden.nl, dan wil je dit in goede staat te houden. Hiervoor is goed onderhoud heel belangrijk. Wat moet je doen om je zwembad het hele jaar door sprankelend schoon te houden? Regelmatig schoonmaken is een must. Een schoon zwembad nodigt uit. Verwijder elke week bladeren, insecten en ander vuil met een schepnet. Dit lijkt een simpele stap, maar zo voorkom je dat het vuil zinkt en het moeilijker wordt om het weg te halen. De bodem en wanden hebben ook aandacht nodig. Borstel deze elke week om zo algengroei en kalkaanslag te voorkomen. Stofzuig de bodem van het zwembad regelmatig, om zo vuil weg te halen dat zich daar heeft verzameld.

Controleer de waterkwaliteit

Het is belangrijk om de waterkwaliteit goed in de gaten te houden. Test regelmatig de pH-waarde van het water en de aanwezigheid van chloor. Ideaal is het als de pH tussen de 7,2 en 7,6 ligt, dit is bepalend voor hoe comfortabel het zwemwater aanvoelt en het voorkomt corrosie aan de onderdelen van het zwembad. De juiste chloorwaarde zorgt ervoor dat het water geen schadelijke bacteriën en algen bevat. Je kunt ook een automatische water tester gebruiken, dit is gemakkelijk en nauwkeurig. 

Onderhoud van de zwembad apparatuur

Controleer ook regelmatig de apparatuur die je zwembad schoon en functionerend houdt, zoals de pomp, de verwarming en het filter. Zorg dat je de filters schoonmaakt of tijdig vervangt volgens de instructies van de fabrikant. Zo behoud je een efficiënte filtratie en het geeft minder druk op de pomp. De pompen en verwarmingssystemen moeten regelmatig gecontroleerd worden op tekenen van lekkage of slijtage. Met regelmatig onderhoud blijft de apparatuur goed werken en wordt de levensduur verlengd. 

Het winterklaar maken van je zwembad

In koudere klimaten is het belangrijk om je zwembad voor te bereiden op de winter. Dit wordt meestal winterklaar maken genoemd, omdat het verlagen van het waterniveau, het chemisch in balans brengen van het water, de apparatuur beschermen tegen bevriezing. Een goede afdekking helpt ook om de waterbalans stabiel te houden en het zorgt ervoor dat je in het voorjaar minder chemicaliën nodig hebt. Met goed onderhoud zorg je ervoor dat jouw zwembad, of dit nu een polyester zwembad is of een overloop zwembad, niet alleen tijdens de zomermaanden, maar het hele jaar door een fijne plek is.