Tips voor het installeren van een inductie kookplaat

Het aansluiten inductie kookplaat is niet zomaar een makkelijk klusje. Hier komen toch een aantal belangrijke aspecten bij kijken. Het is niet even de kookplaat plaatsen en aansluiten, maar er komen nog veel meer aspecten bij kijken. Hieronder geven we je drie tips mee voor als je een nieuwe kookplaat laat installeren. Sowieso raden we aan een nieuwe inductie kookplaat te laten installeren door een professional. Die weet namelijk precies wat nodig is en hoe de kookplaat het beste kan worden aangesloten.

Bepaal alvast wat voor soort kookplaat je graag wilt hebben

Het eerste dat belangrijk is om te doen als je een nieuwe inductie kookplaat wilt, is bepalen welke soort kookplaat je graag wilt hebben. Wil je bijvoorbeeld graag een bepaald aantal kookzones op je nieuwe inductie kookplaat of wil je dat de kookplaat een bepaalde hoogte aan vermogen heeft. Op basis hiervan moet je namelijk ook gaan kijken naar welke afsluiting nodig is. 

Check welke aansluiting je nodig gaat hebben hiervoor

Als je een inductie kookplaat hebt uitgekozen, dan is het ook belangrijk om te kijken naar welke hoogte aan stroomverbruik hierbij van toepassing is. Op basis hiervan heb je namelijk een bepaalde aansluiting nodig. Onder de 3680 Watt is een normale stekker al voldoende, maar daarboven heb je een perilex stekker of zelfs een 3-fasen meterkast nodig. Check dus goed welke hoogte aan stroomverbruik je nieuwe inductiekookplaat zal hebben en of je de juiste bijpassende aansluiting hiervoor hebt.

Check of je keukenblad voldoet aan de eisen

Je nieuwe inductiekookplaat komt natuurlijk op je keukenblad. Het is hiervoor wel belangrijk dat je keukenblad stevig genoeg is en dat er genoeg ruimte is voor je nieuwe kookplaat. Door een professional in te huren die de inductie kookplaat installeert, kan hij of zij je ook helpen met het eventueel aanpassen en checken van het keukenblad. 

De keuken kan meteen worden aangepast voor de kookplaat

Nog een reden waarom iemand inhuren om de inductieplaat te installeren voordelig is, is dat een vakmens ook je keukenblad eventueel aan kan passen om de inductiekookplaat hier te laten passen. Dan weet je ook zeker dat de inductiekookplaat meteen goed zal passen op het keukenblad en in de keuken. Wil je er dus zeker van zijn dat de inductiekookplaat goed wordt geïnstalleerd, met de juiste aansluiting en passend op het keukenblad, huur dan een professional in voor de installatie van de inductiekookplaat.