Tuin laten aanleggen? De herfst is het moment!

18 november 2021
TuinierenCadeaus voor buiten

Wil je een nieuwe tuin laten aanleggen? Weet dan dat de herfstperiode het moment is om dat te doen. Huh, maar dan kun je dit jaar toch niet meer van je tuin genieten, het mooie weer is immers voorbij?! Ja, dat is waar. 

Maar wist je dat:

Tuinaanleg in de herfst goedkoper kan zijn

Hoveniers hebben het in de koudere maanden vaak iets minder druk dan in het tuinseizoen. Als je geluk hebt kan het dus zijn dat je tegen een scherpe prijs je nieuwe tuin kunt laten aanleggen. 

Je volgend jaar volop van je tuin kunt genieten

Wanneer je de tuin in de herfst laat aanleggen kan de beplanting vaak nog een stukje groeien waardoor je tuin volgend jaar al wat meer begroeid is. 

Bovendien kun je vanaf de eerste mooie dagen in het voorjaar al volop van je tuin genieten, hij is immers al aangelegd. Wanneer je de tuin in het voorjaar zou laten aanleggen verlies je al de nodige mooie dagen waarop je in je nieuwe tuin had kunnen zitten.

Aandachtspunten bij tuinaanleg

Wanneer je een nieuwe tuin laat aanleggen is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden:

  • De gebruikers van de tuin. Hiermee bedoelen we niet alleen jijzelf en de andere gezinsleden, maar ook bijvoorbeeld visite en eventuele huisdieren. Zorg dat er voor hen ook voldoende ruimte in de tuin is en mogelijkheden om bijvoorbeeld te spelen.
  • Zorg voor balans tussen snelgroeiende beplanting en beplanting die nauwelijks onderhoud nodig heeft. Op die manier beperk je het aantal uren dat je kwijt bent aan tuinonderhoud en heb je tijd over om van je tuin te genieten😉.
  • Denk goed na over de afvoer van regenwater. Door het veranderende klimaat krijgen we steeds vaker te maken met hevige regenbuien waardoor je tuin blank kan komen te staan. Een professionele hovenier kan je adviseren over hoe je dit kunt voorkomen. Bijvoorbeeld met een drainagesysteem of door een waterton op de dakgoot aan te sluiten. Het voordeel daarvan is dat je het opgevangen water kunt gebruiken om de beplanting water te geven als er langere periodes van droogte zijn.
  • Zorg voor schaduwrijke plekken. Doordat de zomers in Nederland steeds warmer worden is het belangrijk dat je de verkoeling in je tuin kunt opzoeken. Schaduwrijke plekken kun je op diverse manieren creëren. Denk bijvoorbeeld aan een boom, een parasol, een zonnescherm of een terrasoverkapping. Zorg dat je hier voldoende budget voor gereserveerd. Een tuin waarin je wegsmelt is immers alles behalve comfortabel.

Begin met een tuinontwerp

Zoals je in de bovenstaande opsomming al ziet zijn er nogal wat zaken waarmee je rekening houden als je je tuin laat aanleggen. Over het algemeen zal een goede hovenier rekening houden met dit soort zaken, maar het is altijd goed om zelf ook mee te blijven denken. 

Eén van de manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat je tuin straks aan al je wensen en eisen voldoet is door een tuinontwerp te laten maken. Het liefst in 3D, want dan kun je namelijk een virtuele wandeling door je nieuwe tuin maken en ervaren of de tuin je een goed gevoel geeft.

Het maken van een 3D tuinontwerp kan online met gratis programma’s. Maar ons advies is om dit werk aan een professional over te laten. Niet alleen omdat professionals vaak over betere programma’s beschikken, maar ook omdat zij weten waarmee ze rekening moeten houden bij het ontwerpen van je tuin. 

Meer informatie over het laten maken van een 3D tuinontwerp.

Meer informatie over een tuin laten aanleggen.