Wintervoorbereidingen voor je plantjes!

Planten leven natuurlijk voor een groot deel op zonlicht en temperatuur speelt daarbij ook een hele grote rol, dus het is zeker niet raar dat ook kamerplanten in de winter een hele andere verzorging nodig hebben dan in de zomer. Niet iedereen weet altijd hoe dit precies in zijn werk gaat, met het overlijden van de plant vaak als gevolg. Lees daarom deze blog nog snel voordat we echt de winter in gaan, zodat jouw planten in ieder geval voorbereid zijn op de strenge wintermaanden! 

Minder dorst in de winter

In de winter heeft een plant veel minder water nodig dan in de zomer, omdat het minder opneemt. Wij mensen drinken in de winter natuurlijk ook een heel stuk minder dan in de zomer. Teveel water kan er uiteindelijk voor zorgen dat de wortels gaan rotten, wat uiteindelijk zal leiden tot een tragische dood van je plant. Kijk dus van tevoren altijd nog even of de grond vochtig is, want als dit het geval is, dan hoef je nog geen water bij te geven! Door dit te checken, voorkom je in ieder geval dat de plant teveel gaat opnemen. 

Genoeg licht is essentieel

In de zomer zijn de dagen langer dan in de winter, wat betekent dat er overdag ook veel meer licht is voor de plant. In de winter gaat de zon al snel onder en is er dus weinig licht. Planten hebben echter wel genoeg licht nodig om te overleven, dus dit moet wel een beetje gecompenseerd worden. Zet je planten bijvoorbeeld in de winter iets dichterbij het raam, zodat ze wat makkelijker meer licht binnen krijgen. Je hoeft in de winter niet bang te zijn dat je plant aan teveel licht wordt blootgesteld, dat is namelijk echt iets voor de zomer.

Huiskamer stoel

Droge lucht is niet ideaal

Doordat jij het waarschijnlijk koud hebt in de winter, gooi je thuis de verwarming maar eens lekker aan. Dit kan een boosdoener zijn voor een plant die op de verwarming staat. Vanwege de verwarming kan de lucht namelijk erg droog worden en daar kunnen planten uiteindelijk van uitdrogen. Voor de echte koukleumen onder ons: als je je verwarming echt op zijn hoogst zet met een plant erop, dan bestaat er zelfs de kans dat bladeren van je plant kunnen verbranden. Dit wil je vanzelfsprekend niet hebben als je doel is om de planten zo lang mogelijk te laten overleven! 

Denk je dat je er helemaal klaar voor bent om je planten de winter te laten overleven? Kijk dan zeker eens op de blog van plantenpraat.nl voor een heleboel inspiratie op het gebied van planten. Creëer jouw eigen urban jungle!