Zoek de warmte op in je eigen huis!

Je zult ook wel moeten, zodra de winter weer aan de deur staat. Gelukkig is jouw stulpje wel op de nodige porties kou voorbereid. Toch…?

Nou, daar kun je maar beter zeker van zijn! Hieronder bespreken we verschillende manieren om je woning volledig winterklaar te maken, zodat je er straks warmpjes bij zit.

Isolatie

Alhoewel elke ruimte van je woning perfect geïsoleerd moet zijn, hebben je kelder, zolder en dak een grote prioriteit. Check ook of je deuren en ramen geen warmte doorlaten. Indien nodig is het raadzaam om hier tochtstrips op aan te brengen.

Naden en kieren

Verschillende leidingen lopen door muren van gebouwen heen. De opening die dit achterlaat moet volledig afgesloten zijn om te voorkomen dat warmte je huis verlaat en kou zijn intrede doet. Dit doe je met kit of isolatieschuim; eigenlijk zou het al gedaan moeten zijn, maar het kan nooit kwaad om de staat hiervan te controleren.

Dakbedekking

Aangezien warmte stijgt, kan dit heel gemakkelijk ontsnappen via het dak. Mocht je dan ook schade constateren aan je dakbedekking, dan doe je er goed aan om dit te laten verhelpen door een professional.

Rookkanalen

Vergeet niet je rookkanalen open te zetten zodra je de open haard aansteekt. En sluit ze altijd weer af wanneer je deze knusse houtkachel nietgebruikt, aangezien er dan weer warmte ontsnapt.

Ventilatie

Het hele jaar door lucht je je woning door af en toe een deur of raam open te zetten. Veel mensen doen dat in de winter niet; veel te koud. Dat is echter een misvatting! Ook in de koudste periode van het jaar is het van groot belang dat je je huis van frisse lucht voorziet. Zeker je slaapkamer.

Verwarming ontluchten

Hoor je luchtbellen in je radiatoren? Dan is het hoog tijd om die er weer uit te krijgen. Je verwarming moet worden ontlucht, omdat er anders slechts beperkte warmte afgifte plaats vindt.

CV-ketel wintercheck

Ieder onderdeel van je verwarming met klaar zijn om je te helpen de kou te trotseren. Zeker je cv ketel! Is die niet in orde en vergt het onderhoud te veel tijd om nog gefixt te worden voordat het kwik aanzienlijk zakt? Dan kan een cv ketel te huren de oplossing zijn.

Verlichting

Niet alleen warmte maar ook elektriciteit kan bespaard worden in de winter. Daar het eerder donker wordt, gaan je lampen waarschijnlijk ook sneller aan. Gebruik dan ook energiezuinige lampen om je kosten flink te drukken.

Kranen en afvoer buiten

In je goten kunnen bladeren liggen die met hoge waarschijnlijkheid voor verstoppingen gaan zorgen. En waterleidingen kunnen barsten zodra de buitenkraan niet is afgesloten. Doe dit dan ook en maak die goten grondig schoon!

Thermostaat

Bespaar op stookkosten door je thermostaat slim te programmeren. Zo heb je die ‘s avonds en ‘s nachts niet nodig, daar je bed al warm genoeg zou moeten zijn.