3 manieren om jouw woning “slimmer” te maken

16 oktober 2022
WonenCadeaus voor binnen

Wat is een smart home? Lampen die je met een app kunt bedienen of een digitale assistent die weet hoeveel graden het vandaag wordt in Mallorca? Een woning slimmer maken kan veel meer zijn dan coole gadgets die vaak meer tijd opeisen dan ze je besparen. Als jij een smart home beschouwt als meer dan high tech speelgoed dan hebben we 3 manieren voor je om jouw woning echt slimmer te maken!

Vrouw met smartphone

1. Koppelingen maken

Een slimme lamp in de fitting draaien betekent niet dat je nu in een slim huis woont. Eigenlijk begint een smart home met minimaal 2 toepassingen die je aan elkaar koppelt. Zo kun je elektrische jaloezieen koppelen aan de verlichting zodat de lampen inschakelen als de raamdecoratie sluit. Dat is gewoon handig omdat je deze handelingen toch samen zult uitvoeren. Smart speakers zijn hier ook een goed voorbeeld van. Je kunt een Nest speaker installeren en het laatste nieuws opvragen. Je kunt ook het commando geven om de gordijnen te openen in de ochtend. Zo zijn er talloze koppelingen die je kunt maken om jouw woning slimmer te maken en te automatiseren. Helaas werken niet alle apparaten en toepassingen perfect met elkaar samen. Dit kun je oplossen met een app zoals IFTTT (If This Then That), een soort ‘receptenboek’ om handelingen te koppelen die via de reguliere weg niet met elkaar verbonden kunnen worden. Het is even spelen met de mogelijkheden maar je zult snel doorzien wat er mogelijk is door koppelingen te maken.

2. Sensoren installeren

Een knop indrukken of een spraakcommando uitspreken is niet echt automatisering, tenzij je zelf een automaat bent. Je brengt jouw smart home naar een nieuw niveau door met sensoren te werken. Zo kun je een bewegingssensor de verlichting in laten schakelen. Dat is reuze handig als je ‘s nachts naar het toilet wilt gaan en niet je teen wilt stoten in het donker. Of laat het zonnescherm automatisch inklappen als het gaat waaien met een windsensor op de gevel. Een sensor kan licht, temperatuur of beweging registreren, het zijn de ogen en oren van je smart home. Op zichzelf doen ze niets maar in samenwerking met andere slimme apparaten kun je alle kanten op. Robot grasmaaiers hebben sensoren die ‘zien’ hoe hoog het gras staat. Geef je huis extra zintuigen, dat maakt je woning slimmer.

3. Maak je huis veiliger

Als je kijkt op de website van Somfy dan zul je snel ontdekken dat huisautomatisering en huisbeveiliging hand in hand gaan. Zo zijn er rookmelders die gekoppeld worden aan de smart home. Dit betekent dat ieder gezinslid via notificatie op de hoogte wordt gesteld van een potentieel gevaarlijke situatie, ook als ze zich buiten de woning bevinden. Deze melders kunnen met elkaar communiceren zodat je op zolder ook weet dat er rook is in de kelder. Beveiligingscamera’s kunnen gezinsleden herkennen en slaan alarm als er in de nacht een verdacht persoon voor de deur staat. Dit kan met een hoorbaar signaal of juist een stil alarm zodat je eerst kunt bekijken of de kust veilig is. Is er een gevaarlijke situatie in huis? Dat laat je de gordijnen automatisch openen voor zicht naar binnen en buiten, of laat een slim deurslot ontgrendelen. Iedere seconde telt als er een gevaar is, slimmer betekent ook veiliger.