Al een voorjaars-proof huis? 5 inspirerende tips!

Hoewel het nog geen échte winter is geweest, gaan we voorzichtig richting de zomer. De winterkussens, dekens en winterse kleuren kunnen het huis uit. Je kunt niet alleen het interieur in huis voorjaars-proof maken, maar ook andere dingen als een schoonmaak, opruimen, ventilatie, noem maar op! Schuif de kerstboom aan de kant en zet de verwarming maar een tikje lager, want: hello frisse planten en nieuwe kleuren! Een trend die zich dit jaar zeker voordoet, is ‘’keep it natural’’. Men heeft behoefte aan minder poespas en om meer back-to-basic te gaan. Is dit niet helemaal jouw smaak? Geen zorgen, de Scandinavische trend is ook nog steeds zeer aanwezig. Dat is niet heel gek, want wat ontzettend leuk is die? Een voorjaars-proof huis is niet alleen erg gezond voor je fysieke gesteldheid, maar vooral ook voor je mentale gezondheid. Bye winterblues, hello happy zomerstart!

Een fris begin (opruimen/decluttering)

Het voorjaars-proof maken van je huis begint van met deze eerste stap: opruimen. Als er overal troepjes liggen is het lastig om structuur en rust te creëren in huis om goed te kunnen schoonmaken. Dat shirt die je al een tijdje kwijt was? Ja, die is vast ergens tussen schip en wal geraakt. Het kan zomaar eens zijn dat hij achter de verwarming ligt of gewoon achterin je kledingkast gefrommeld zit. Door op te ruimen krijg je meer rust in je hoofd en nieuwe energie om je huis eens goed schoon te maken. Je zult merken op zowel korte, als lange termijn dat een écht opgeruimd huis je veel meer rust en leegte geeft in je hoofd. Goed als je bijvoorbeeld na een drukke werkweek lekker op de bank kunt kruipen, zonder je semi-schuldig te voelen dat je eigenlijk nog die spullen moet opruimen of afwas/was moet doen.

Grote voorjaarsschoonmaak (schoonmaken)

Je zult het vast nog niet echt gemerkt hebben, maar er ligt meer stof achter je (grote) meubelstukken dan je op dit moment denkt. Schuif die hele bank maar eens opzij en die grote kast van de wand, want wat je daar treft, lag daar vast al op zijn minst de hele winter lang. Niet erg fris en niet heel goed voor je gezondheid. Pak een grote emmer met sop en ga lekker aan de slag. Wij hebben een lijstje voor je gemaakt van plekken die vaak vergeten worden tijdens het schoonmaken:

  • Achter grote meubels (o.a. banken, bedden, kasten, het gasfornuis
  • Tussen en onder de verwarming en radiatoren.
  • De afzuigkap (van binnen en buiten)
  • Houten riggels op de muur en balken.
  • Ventilatiesysteem en ventilatieroosters (het ventilatiesysteem kun je beter laten schoonmaken door een professioneel bedrijf wegens de complexiteit).

Welke vergeten-plekjes kun jij nog meer bedenken?

Frisse lucht, happy body & mind

Het is goed om tijdens of na het opruimen en schoonmaken ook regelmatig te luchten. Zo gaat de muffe en vervuilde oude lucht naar buiten, en kan de schone en nieuwe lucht naar binnen. Dit is niet alleen beter voor de vochtbalans en ventilatie in huis, maar ook voor je eigen gezondheid.

Tijdloze interieur trends

We leven momenteel in een tijd van duurzaamheid en het denken aan het milieu. Tijdelijke woontrends horen daar niet meer bij. Kortdurige hippe trends zijn een no-go. We worden steeds meer alert om de wereld om ons heen en ook daarin kunnen interieur trends niet achterlopen. Ga voor meer duurzame meubelstukken en interieur, in plaats van die geinige kandelaar die je toch maar leuk vindt voor een seizoen. Zo kun je ook eens kijken naar een mooie ombouw voor je verwarming. Het geeft meteen een hele andere look en feel. Inspireerde trends op woongebied zijn ‘keep it natural’ (sommigen noemen dit ook de ‘’Bali-trend’’) en Scandinavisch. Struin ook even die leuke kringloopjes of vlooienmarkten en braderieën af, hier kun je tijdloze en unieke stukken vinden.

Emptiness is bliss

Wil je nét een stapje verder gaan? Maak van je bomvolle (meestal meer onrustige) huis een rustgevende en minimalistische woning. Zoek uit al je spullen (lastig ja, maar écht AL je spullen) uit wat je nou daadwerkelijk wel echt en echt niet gebruikt. Ga na of je deze het afgelopen jaar hebt aangeraakt of aan hebt gedacht. Alle spullen die daar niet bij horen: weg ermee! Je zult zien dat dit meer is dan je ooit hebt gedacht. En nee, je hoeft het niet per se weg te gooien, je kunt het natuurlijk ook naar een kringloop brengen of een goed doel. Zo krijg jij meer rust in je hoofd en leven, maar maak je er iemand anders heel blij mee die het echt nodig heeft.

Lees ook eens onze andere blogs vol met tips voor in je woning en je tuin.