Aan de eetkamertafel gebeurt in veel huishoudens veel meer dan alleen het nuttigen van maaltijden. Het is de plek in huis waar het gezin samenkomt om de dag door te nemen en goede gesprekken te voeren. Er worden gezelschapsspelletjes gespeeld, er wordt geknutseld, en soms wordt er zelfs gewerkt of huiswerk gemaakt. De eetkamertafel is één van de belangrijkste meubelstukken in je interieur. Ben jij op zoek naar een nieuwe tafel? Dan is het handig om van te voren goed te bedenken wat voor jou de meest belangrijke eigenschappen zijn. In dit artikel helpen we je graag al een beetje op weg.
Kies de juiste afmeting
Eetkamertafels zijn te krijgen in alle soorten en maten. Ga je voor een traditionele rechthoekige tafel, of kies je voor rond of ovaal? De gemiddelde rechthoekige eettafel is tussen de 80 en 100 centimeter breed. De lengte die je het beste kan kiezen is geheel afhankelijk van het aantal zitplaatsen dat je nodig hebt en de ruimte die je hebt. Woon je met veel personen in huis? Dan zal je een langere tafel nodig hebben dan wanneer je alleen woont. Ook zijn er modellen te krijgen die je kan uitschuiven of waar een aanzetblad aan gemonteerd kan worden. Ideaal voor als je maar af en toe een grote groep eters ontvangt.
Ronde en ovale eetkamertafels zijn ook erg in trek. Door hun vorm ogen ze speels in de ruimte. Let er wel op dat voor deze vormen meer ruimte nodig is. Voor een ronde tafel waar vier personen aan kunnen zitten moet je al snel rekenen op een doorsnede van 120 cm. Ze zijn dus doorgaans wat breder dan rechthoekige en vierkante modellen en je kan ze niet tegen een muur schuiven.
Voor wel materiaal kies je?
Ook in de keuze voor het materiaal kan je werkelijk alle kanten op. Hout, glas, natuursteen, metaal en kunststof. Voor iedere interieurstijl zijn er tafels te vinden. Hou jij bijvoorbeeld van industriële meubels? Ga dan voor een mangohouten eettafel met een robuust metalen onderstel. Hartstikke stoer! In een modern en strak interieur sluit een tafel met een glazen of natuursteen tafelblad naadloos aan en als je meer van de klassieke of landelijke stijl houdt is een eigenhouten tafel met bewerkte poten wellicht iets voor jou. Er is dus echt voor ieder wat wils.
Het onderhoud van je tafel
Omdat je natuurlijk zo lang mogelijk wil genieten van jouw nieuwe tafel is het bij aanschaf verstandig om je te verdiepen in het onderhoud. Hoe je dit doet en wat je hiervoor het beste kunt gebruiken hangt af van het materiaal van jouw tafel.
Glazen tafelbladen vergen het minste onderhoud maar kunnen wel krasgevoelig zijn. Maak ze daarom altijd schoon met een zachte doek en kijk uit met scherpe voorwerpen.
Tafels van natuursteen kunnen gevoelig zijn voor vlekken en kringen. Ook moet je uitkijken met agressieve schoonmaakmiddelen.
Houten tafels zijn meestal gelakt of geolied. Gelakte houten tafels kunnen beter tegen een stootje dan tafels die geolied zijn, maar ook hier moet je uitkijken met vochtvlekken of hardnekkige schoonmaakmiddelen. Voor alle houten tafels geldt doorgaans dat je ze het beste kan schoonmaken met een lichtvochtige doek. Zitten er na verloop van tijd toch kringen of vlekken op je tafel? Dan zijn er voor iedere houtsoort speciale onderhoudsmiddelen te krijgen waarmee je jouw tafel weer zo goed als nieuw maakt.