Wat te doen aan schimmel in de kruipruimte?

3 oktober 2022
WonenCadeaus voor binnen

Heb jij een kruipruimte of kelder onder je huis? Dan is de kans groot dat je daar maar zelden komt. Vaak zijn het donkere en vochtige ruimtes waar we het liefst zo ver mogelijk vandaan blijven. Toch is het verstandig om deze ruimtes regelmatig te controleren. Onder andere omdat er schimmel aanwezig kan zijn. Schimmel in kruipruimte verwijderen is een vervelend klusje dat je het beste aan een gespecialiseerd bedrijf kan overlaten. In dit artikel zullen we je uitleggen hoe deze schimmels kunnen ontstaan en nog belangrijker, wat je eraan kan doen om het te voorkomen.

Hoe ontstaat schimmel in de kruipruimte?

De kruipruimte of –kelder  is een ruimte onder de vloer van je woning op de begane grond.  Via een luik dat meestal aanwezig is bij de voordeur kan je de ruimte bereiken.  De functie is het verbergen van leidingen en kabels en het creëren isolatie tussen je vloer en de ondergrond. Kruipruimtes zijn vaak vochtig vanwege optrekkend grondwater, maar er kunnen ook lekkages ontstaan. Wanneer dit vocht onvoldoende kan verdampen kan er schimmelvorming ontstaan. Schimmel heeft het namelijk ontzettend naar zijn zin in een donkere en vochtige omgeving. En omdat men meestal maar weinig in deze ruimte komt kan het zich ook razendsnel vermenigvuldigen en wordt het probleem vaak pas laat ontdekt.

Wat zijn de gevolgen van schimmel?

Wanneer je regelmatig wordt blootgesteld aan schimmels kan dit nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Klachten als hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid komen het vaakst voor.  Ernstige schimmel kan ook omhoog trekken richting je woonkamer. Dat is niet alleen ongezond, het ziet er ook allesbehalve fraai uit. Daarnaast kan schimmel die vrij spel heeft onder je vloer de leidingen en fundering aantasten.  Je herkent schimmel aan donkere bruine of zwarte vlekken en een muffige geur. Hoe moet je schimmel in kelder oplossen? We leggen het je uit in de volgende alinea.

Hoe voorkomen of oplossen?

Om te voorkomen dat er schimmel ontstaat zal de ruimte voldoende ventilatie moeten hebben. Wanneer er geen raampje aanwezig is en er te weinig ventilatieroosters aanwezig zijn kan je een mechanische ventilatie of luchtontvochtiger installeren. Is er al schimmel aanwezig?  Dan moet de aangedane plek grondig worden schoongemaakt om de schimmel te verwijderen. Dit kan met speciale schoonmaakmiddelen maar producten als azijn, chloor en soda werken ook. Het is een gevaarlijk klusje dus als je zelf aan de slag gaat moet je zorgen dat je goed beschermd bent. Draag handschoenen, een mondkapje en beschermbril. Je kan ook altijd een specialist inschakelen.