Stel je voor: Je hebt je droomhuis gevonden maar de indeling is nog niet helemaal naar jouw wens. Je wil van twee kleine slaapkamers één grote maken. Of de kinderen zijn het huis uit en je hebt eindelijk ruimte voor die riante badkamer die je altijd al wilde. Er zijn talloze redenen te bedenken waarom je in je huis wil verbouwen. Maar voordat je met je sloophamer aan de slag gaat om wat muren door te breken is het heel belangrijk om van te voren na te gaan of dat wel zomaar kan. Sommige muren in je huis zijn namelijk draagmuren en die kan en mag je niet zomaar verwijderen. Wij zullen je hier uitleggen waarom dat is en hoe je toch je verbouwing kan laten uitvoeren.
Wat zijn draagmuren en hoe herken je ze?
Draagmuren zijn onderdeel van de constructie van jouw huis. Ze hebben een belangrijke functie want ze zijn zo ontworpen dat ze het gewicht van je huis dragen zoals bijvoorbeeld andere muren, vloeren of het dak. Een draagmuur verwijderen heeft dan ook serieuze gevolgen voor de stabiliteit en veiligheid van jouw woning. Niet alle muren in je huis zijn draagmuren. Aan de dikte van de muur en het geluid dat je hoort als je op de muur klopt kan je al een beetje afleiden of het om een draagmuur gaat. Bij een stenen huis zijn draagmuren doorgaans dikker dan tien centimeter en klinken ze dof als je erop klopt. Dit komt doordat ze altijd gemaakt zijn van stevig en massief materiaal, in tegenstelling tot dunnere gipswanden. De beste manier om een draagmuur te herkennen is door de bouwtekening van je huis te bekijken. Draagmuren zijn hierop namelijk duidelijk aangegeven.
Schakel een bouwkundig specialist in
Als je muur die je wilt doorbreken toch een draagmuur blijkt te zijn dan is dat erg vervelend. Gelukkig is het niet onmogelijk, het kost alleen wat meer geregel en werk. Voordat je met de verbouwing aan de slag kan is het verstandig om door een specialist een constructieberekening draagmuur uit te laten voeren. Dit houdt in dat er bekeken wordt hoe de functie van de te verwijderen muur op een andere manier opgevangen kan worden. Bijvoorbeeld door het aanleggen van steunbalken.
Een omgevingsvergunning aanvragen
Nadat er een constructieberekening en bouwplan zijn opgesteld wil je natuurlijk graag zo snel mogelijk aan de slag. Toch is het belangrijk om eerst een omgevingsvergunning aan te vragen bij de gemeente. Dit is namelijk altijd verplicht als er draagmuren doorgebroken moeten worden. Vaak kan de specialist die de constructieberekening voor je heeft gemaakt ook helpen met het aanvragen van de vergunning. Dat scheelt voor jou een hoop uitzoekwerk. Hoe lang het duurt tot de vergunning is verwerkt verschilt per gemeente. Gemiddeld krijg je na twee tot acht weken uitsluitsel. Is de vergunning binnen? Dan kan je aan de slag met de verbouwing.