Vijf tips voor een bezoek aan het tuincentrum in de buurt

Een plantenkwekerij of tuincentrum in de buurt is de beste plek om nieuwe planten voor binnen en buiten te kopen. Vergeleken met grote winkels hebben kwekerijen veel meer soorten beschikbaar – en daarnaast zijn, dankzij de betere aandacht van het personeel, kwekerijplanten vaak veel gezonder.

Of je nu je tuin helemaal opnieuw wilt indelen, of slechts alleen wat wilt updaten, een bezoek aan een plaatselijke plantenkwekerij is altijd een goed idee. In dit artikel delen we onze beste tips voor het winkelen bij het tuincentrum.

Winkel op een doordeweekse dag

Iedereen die in het weekend wel eens in een plantenkwekerij of tuincentrum is geweest herkent dit wel: in het weekend worden deze vaak overspoeld met mensen. Zeker in het voorjaar wanneer iedereen weer bezig gaat in de tuin kan het een drukte van jewelste zijn. Plan daarom, als het even kan, je bezoek aan het tuincentrum doordeweeks. Als je de drukte in het weekend vermijdt, kun je jouw tuinbenodigdheden veel makkelijker halen en is het ook nog eens een stuk minder stressvol.

Neem de tijd

Zorg ervoor dat je voldoende tijd uittrekt voor je bezoek aan een tuincentrum. Tuincentra hebben vaak een grote selectie binnen- en buitenplanten verspreid over een groot gebied, en als je haast hebt, krijg je misschien niet eens de kans om ze allemaal te zien. Daarnaast kan het zoals wij hiervoor al aangaven soms erg druk zijn en kan het daarom even tijd kosten voor je bepaalde producten kunt bekijken of advies kunt krijgen. Extra tijd inruimen is daarom geen overbodige luxe!

Kijk naar de knoppen – niet naar de bloemen

Wanneer je planten uitzoekt zijn de planten in volle bloei natuurlijk het meest aantrekkelijk, maar de kans is groter dat ze een “transplantatieshock” krijgen, wat betekent dat ze er niet lang mooi uit zullen zien nadat ze in de nieuwe pot of bodem zijn geplaatst. In plaats van te gaan voor de plant met de mooiste bloemen, kun je beter voor planten kiezen met meer knoppen. Die zullen na het verplanten gaan bloeien en het meest bijdragen aan de kleur van je tuin.

Controleer de wortels

Wanneer je de onderkant van de pot bekijkt kun je zien of de wortels er al iets uitgroeien. Wanneer dit het geval is betekent het dat de plant goed groeit en gezond is. De plant kan dan snel verpot worden in een grotere pot. Koop je een kleinere plant? Haal de plant dan voorzichtig uit het potje en kijk of de wortels al goed gegroeid zijn en onderin de vorm van de pot zijn gegroeid.

Vraag om advies

Het personeel van je plaatselijke tuincentrum beschikt over uitgebreide kennis en expertise op het gebied van de verzorging van binnen- en buitenplanten. Aarzel niet om vragen te stellen: het personeel van de plantenkwekerij kan je veel meer vertellen dan wat je te weten kunt komen van de verzorgingslabels op de potten. Ook dit is een extra reden om op een rustig moment naar het tuincentrum te gaan. De werknemers zullen dan een stuk meer tijd hebben om rustig al je vragen te beantwoorden.

Dit waren ze dan, onze vijf tips. Zin gekregen om te shoppen? Ga dan meteen op zoek naar de kwekerij of het tuincentrum bij jou in de buurt!

Meer tuin inspiratie.