Bescherm je woning tegen inbraak tijdens de vakantie

Het vakantieseizoen staat weer voor de deur en dit jaar zullen veel mensen er weer een paar weken tussenuit gaan. En of je nou voor een strandvakantie aan de Spaanse Costa gaat, een verre reis naar een tropisch oord of lekker naar een camping in eigen land, je huis is een paar weken onbemand. In deze periode worden er bij verzekeraars dan ook de meeste inbraken gemeld. En er is natuurlijk niks vervelender dan na een heerlijke vakantie bij thuiskomst te ontdekken dat er in je woning is ingebroken en al je waardevolle spullen zijn verdwenen. Gelukkig zijn er wel wat manieren om het potentiële inbrekers flink lastig te maken. We zullen je hier wat tips geven.

Tip 1: Zorg dat je huis er bewoond uitziet tijdens je afwezigheid

In veel gevallen van inbraak worden de huizen een tijdje door de daders in de gaten gehouden. Het valt na een paar dagen al op dat bewoners niet thuis zijn doordat de gordijnen open of gesloten blijven, de post zich opstapelt op de deurmat en ’s avonds de lichten niet aangaan. Het is daarom altijd verstandig om de buren, vrienden of familie te vragen om af en toe in je huis te komen, de gordijnen te openen en sluiten en de post van de mat te halen. Ook kan je met een tijdschakelaar zorgen dat je lampen ’s avonds af en toe aangaan. Op deze manier wek je de indruk dat er gewoon iemand aanwezig is en wordt het een stuk minder aantrekkelijk voor inbrekers om hun slag te slaan.

Tip 2: Plaats een beveiligingscamera

Vind je het toch prettiger om vanaf je vakantieadres zelf je woning in de gaten te houden? Dan is een beveiligingscamera een goede optie. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten camera’s te koop waarmee je via een bijbehorende app meldingen krijgt op het moment dat iemand in de buurt van je woning komt. Plaats bijvoorbeeld een beveiligingscamera buiten in je achtertuin gericht op je woning. Zodra iemand probeert om je huis binnen te komen ontvang je een notificatie en kan je op afstand de politie inlichten. De meeste beveiligingscamera’s hebben zelfs een nachtmodus waarmee ze in het donker opnames maken op hoge kwaliteit.

Tip 3: Plaats niets online tijdens je vakantie

Het is natuurlijk hartstikke leuk en verleidelijk om je vakantiefoto’s de delen op social media, maar ook dit kan een uitnodiging zijn voor inbrekers om je woning leeg te halen. Omdat mensen zoveel informatie online delen kan het vrij gemakkelijk zijn om te achterhalen waar je woont. Dus wanneer jij een foto deelt van een cocktail op een wit strand onder de palmbomen zou je zomaar iemand op een slecht idee kunnen brengen. Wacht dus altijd met het delen van dit soort foto’s tot je weer thuis bent.

Tip 4: Laat iemand anders in je huis verblijven

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je huis veilig is tijdens je afwezigheid is ervoor zorgen dat er altijd iemand aanwezig is. Je kan bijvoorbeeld een bekende vragen om tijdens je vakantie in je huis te verblijven. Een andere populaire optie is woningruil.