De beste vloerisolatie

11 januari 2022
WonenCadeaus voor binnen

Wanneer je geen vocht en koude voeten meer wilt in huis, dan kun je het  beste de vloer isoleren. Zo heb je altijd een ideale temperatuur in huis en betaal je minder energiekosten. Maar hoe kun je nou het beste je vloer isoleren? Wij zetten de opties voor je op een rij.

De vloer isoleren aan de onderzijde

Wil je voor de beste vloerisolatie gaan, dan kun je het beste voor PIR kiezen. Echter, wanneer je onder de vloer last hebt van vocht of water, dan kun je beter kiezen voor EPS of XPS. Dit zijn twee kunststof isolatie mogelijkheden. Het isoleren van de vloer aan de onderzijde is vaak al een hele verbetering en zorgt voor minder stookkosten. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager dan wanneer je ervoor kiest de hele vloer eruit te halen en te vernieuwen.

Een compleet nieuwe vloer

Wanneer je echt goede vloerisolatie wilt, dan kun je het beste de hele vloer eruit slopen en een nieuwe aanbrengen inclusief isolatielaag en details tussen de vloer, de fundering en de wand. Dit betekent dat je op de geïsoleerde funderingsbalken een geïsoleerde kanaalplaatvloer legt, met eronder een hoge kruipruimte die bodemisolatie heeft. Dit brengt hogere kosten met zich mee, maar uiteindelijk bespaar je met deze manier nog meer energie.

Een betonvloer met vloerverwarming

Je kunt ook kiezen voor een combinatievloer met zowel isolatie als vloerverwarming. Dit kan door middel van een betonvloer. Dit is misschien nog wel de allerbeste optie, waarbij je ook de kruipruimte kunt behouden. Is de hoogte een beperking en kan de vloer echt niet lager? Dan kun je kiezen voor een in werk gestorte vloer op isolatie, maar daarbij verlies je wel de kruipruimte. Wil je de beste vloerisolatie, dan moet je ervoor zorgen dat de isolatie onder het beton komt en niet erbovenop.