Italië voor digitale nomaden: zo kan jij remote werken onder de mediterrane zon

Italië, met zijn rijkdom aan cultuur, heerlijke keuken en adembenemende landschappen, is een bestemming die velen aantrekt. In dit artikel verkennen we hoe Italië zich aanpast aan de groeiende trend van remote werken, en welke steden en regio’s het vriendelijkst zijn voor digitale nomaden. 

Waarom Italië?

Digitale nomaden zoeken vaak naar locaties met een goede levenskwaliteit, betaalbare kosten en betrouwbare internetverbindingen. Italië scoort hoog op al deze fronten, met als bonus het mediterrane klimaat en de toegang tot enkele van de meest historische en culturele schatten ter wereld.

Top steden voor digitale nomaden in Italië

 1. Milaan
  Als mode- en financieel centrum van Italië is Milaan een populaire keuze voor digitale nomaden in creatieve en zakelijke beroepen. De stad heeft een grote expat-gemeenschap en uitstekende coworking-ruimtes. Dit zijn kantoren die zijn gericht op samenwerking, bijvoorbeeld tussen freelancers. 
 1. Bologna
  Bologna, bekend om zijn rijke culinaire erfgoed en universitaire sfeer, biedt een mix van traditionele en moderne levensstijlen. De stad is ook gunstig gelegen, waardoor je gemakkelijk andere Europese bestemmingen kunt bereiken.
 1.  Florence
  Voor de kunstliefhebbers is Florence een droombestemming. Het is de thuisbasis van enkele van de beste musea ter wereld, en biedt een inspirerende omgeving voor creatievelingen.
 1. Cagliari, Sardinië
  Voor diegenen die het eilandleven prefereren, is Cagliari ideaal. De hoofdstad van Sardinië biedt prachtige stranden, en een ontspannen levensstijl, perfect voor digitale nomaden die een balans zoeken tussen werk en plezier.

Belangrijk om te weten

Zorg dat alles goed vertaald is

Een vaak over het hoofd gezien, maar cruciaal aspect van het verhuizen naar Italië als digitale nomade, is het belang van beëdigde vertalingen van je officiële documenten. Het is een belangrijke stap in het vestigingsproces. Een vertaling nederlands italiaans Pierangelo Sassi zorgt ervoor dat jij je geen zorgen hoeft te maken over de validiteit en bruikbaarheid van jouw officiële documenten!

Gebruik van coworking ruimtes

Het is essentieel voor digitale nomaden om toegang te hebben tot snelle internetverbindingen. Gelukkig hebben de meeste steden in Italië betrouwbare breedbanddiensten. Coworkingruimtes zijn ook populair, en bieden niet alleen internet, maar ook mogelijkheden voor netwerken en samenwerking. 

Visa en verblijfsvergunningen

Italië heeft onlangs een ‘Nomad Visa’ geïntroduceerd die speciaal gericht is op remote werkers. Dit visum staat buitenlanders toe om een jaar in Italië te wonen terwijl ze voor een buitenlands bedrijf werken of freelance activiteiten uitvoeren.

Kosten van levensonderhoud

De kosten van levensonderhoud variëren in Italië. Steden zoals Milaan en Rome kunnen aan de dure kant zijn, terwijl kleinere steden en plattelandsgebieden betaalbaarder zijn. Het is belangrijk om een budget op te stellen en rekening te houden met kosten zoals accommodatie, voeding, vervoer, en verzekering.

Cultuur en vrije tijd

Het is ook essentieel om te genieten van de Italiaanse cultuur. Leer de basis van de Italiaanse taal, dompel jezelf onder in de lokale keuken, en neem deel aan culturele evenementen en festivals.

Wanneer ga jij vanuit Italië werken?

Italië biedt een aantrekkelijke mix van cultuur, geschiedenis, en een hoge levenskwaliteit voor digitale nomaden. Door jezelf goed voor te bereiden en je aan te passen aan de lokale levensstijl, kun je een lonende en verrijkende ervaring hebben terwijl je onder de mediterrane zon werkt. Voorkom vervelende verrassingen door je goed voor te bereiden, door bijvoorbeeld een beëdigde vertaler in te zetten. Lees je vooral goed in en leer de basis van de taal, dan ben jij helemaal klaar voor “La bella vita”!