De kosten van zonnepanelen; hier moet je rekening mee houden!

2 november 2021
AlgemeenCadeaus voor binnen

Het wordt steeds populairder in Nederland: zonnepanelen. Zeker wanneer je door nieuwbouwwijken loopt, zul je deze vaak op daken van woningen zien. Dit is ook helemaal niet zo gek, want het hebben van zonnepanelen kent veel voordelen. Deze voordelen gelden niet alleen voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Maar hoeveel kost het eigenlijk om zonnepanelen te installeren? Dat lees je hier!

plaatsen zonnepanelen

Aanschaf

De redenen om voor zonnepanelen te kiezen lijken duidelijk: naast het feit dat zonne-energie stukken duurzamer en milieuvriendelijker is dan fossiele brandstoffen, is het op de lange termijn ook goedkoper om je eigen energie op te wekken. Het kopen van zonnepanelen is alleen helaas niet voordelig, maar toch wilt 30% van de Nederlanders het hebben. Een alternatief is om de zonnepanelen te huren, maar op den duur ben je goedkoper uit als je de aanschafprijs gewoon in één keer betaalt. Qua aanschafprijs verschilt het nogal tussen leveranciers, maar staar je niet blind op de prijs alleen. Het was een tijdje geleden erg populair om zonnepanelen uit China te importeren, omdat deze stukken goedkoper waren. Fijn voor de portemonnee, maar uiteindelijk bleek goedkoop toch duurkoop te zijn omdat de kwaliteit een stuk minder goed is. Doe daarom goed research en beschouw de prijs als één van de beslissende factoren, maar zeker niet de enige.

Omvormer en installatie kost ook geld

Heb je eenmaal de keuze gemaakt in welke zonnepanelen je wilt kopen? Dan heb je ook een omvormer nodig. Deze omvormer zorgt er namelijk voor dat de opgewekte energie omgezet wordt en gebruikt kan worden in je huis. Verder moet je ook rekening houden met de installatiekosten. Wederom is het van belang dat je goed onderzoek doet, zodat de installateur direct aan de slag kan en niet nog losse onderdelen moet aanschaffen om de installatie compleet te maken.

Kosten voor onderhoud

Na het aanschaffen en installeren van de zonnepanelen en de omvormer ben je nog niet helemaal klaar qua kosten. De zonnepanelen hebben namelijk ook nog enige vorm van onderhoud nodig om de zoveel tijd. Wanneer je de panelen huurt, zijn deze onderhoudskosten vaak al inbegrepen in de huurprijs. Heb je de zonnepanelen gekocht, dan moet je uiteraard zelf opdraaien voor de onderhoudskosten. Als de panelen goed onderhouden worden, dan kunnen ze zo’n 25 tot 30 jaar mee. Het is dus belangrijk dat je hier ook aandacht aan besteedt. Na ongeveer zeven jaar heb je de kosten eruit en heb je de zonnepanelen dus “terugverdiend”. En heb je teveel energie opgewekt met de panelen? Dan kun je deze ook weer terug verkopen aan de energieleverancier. Hier krijg je een vergoeding voor, dus uiteindelijk kun je blijvend geld verdienen met zonnepanelen!

Voor meer blogs over wonen en tuin ben je op de juiste plek. Ga hier verder met lezen.