Wat is uniek aan Hatha yoga?

Hatha yoga is maar één van de vele soorten yoga. Een groot verschil tussen Hatha en andere vormen is dat Hatha yoga zich met name richt op de fysieke houdingen, deze worden ook wel asana’s genoemd. Ook licht de focus op ademhalingstechnieken, binnen de yogawereld worden deze pranayama genoemd.

Online Hatha yoga

In deze tijd is het heel gebruikelijk om yoga online te beoefenen. In principe werkt Online Hatha yoga op dezelfde manier als offline Hatha yoga, met als enige verschil dat er internet en een computer, tablet of telefoon voor nodig is. 

Tijdens een online Hatha yogales zal de docent de deelnemers begeleiden bij het uitvoeren van de verschillende houdingen en ademhalingsoefeningen, net zoals in een fysieke les. De docent zal de deelnemers ook aanmoedigen om hun eigen grenzen te respecteren en te luisteren naar hun lichaam.

Online Hatha yoga biedt veel voordelen, zoals het gemak van het kunnen beoefenen van yoga vanuit huis, het besparen van reistijd en het hebben van toegang. Er zijn een aantal online platforms waar je deze les kunt volgen, zoals seekplatform.com.

Je huis inrichten voor (online) yogales

Stel je wil thuis yoga doen, hoe pak je dat dan praktisch aan? Het belangrijkste is om een rustige en ruime plek te vinden waar je ongestoord kunt oefenen. Hier zijn een paar tips om je huis in te richten voor het beoefenen van Hatha yoga:

 1. Kies een rustige ruimte: Zoek een plek in huis waar je niet gestoord wordt tijdens het beoefenen van yoga. Probeer een rustige kamer te vinden waar je je kunt concentreren en ontspannen.
 2. Ruim de ruimte op: Zorg ervoor dat de ruimte waarin je yoga beoefent vrij is van afleiding en rommel. Verwijder eventuele obstakels die in de weg staan, zoals meubels, speelgoed of andere voorwerpen.
 3. Creëer sfeer: Maak de ruimte zo rustgevend mogelijk door middel van bijvoorbeeld kaarsen, wierook of zachte muziek. Dit kan helpen om je te ontspannen en je geest tot rust te brengen.
 4. Schaf yoga benodigdheden aan: Om Hatha yoga te beoefenen heb je een yoga mat, yoga blokken en een yoga riem nodig. Deze hulpmiddelen kunnen je helpen bij het uitvoeren van de verschillende yoga houdingen.
 5. Zorg voor goede verlichting: Zorg ervoor dat de verlichting in de ruimte helder genoeg is, zodat je de yoga houdingen goed kunt zien en uitvoeren.

Je tuin inrichten voor (online) yogales

Het inrichten van je tuin om yoga te beoefenen kan een geweldige manier zijn om je yoga-praktijk naar buiten te brengen en dichter bij de natuur te komen. Hier zijn enkele tips om je tuin optimaal in te richten voor yoga:

 1. Kies een rustige plek: Kies een rustige plek in je tuin waar je ongestoord kunt oefenen en waar je niet gestoord wordt door lawaai van buitenaf. Probeer een plek te vinden met een zachte ondergrond, zoals gras of een mat, om comfortabel te kunnen zitten of liggen.
 2. Zorg voor privacy: Als je wilt voorkomen dat je door buren of voorbijgangers wordt bekeken, zorg dan voor privacy. Overweeg het plaatsen van een schutting of een haag om de ruimte af te schermen.
 3. Creëer sfeer: Maak de ruimte zo rustgevend mogelijk door bijvoorbeeld planten, bloemen en tuindecoraties toe te voegen. Dit kan helpen om je te ontspannen en je geest tot rust te brengen.
 4. Zorg voor goede ventilatie: Yoga in de buitenlucht kan geweldig zijn, maar zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is om comfortabel te blijven, vooral op warme dagen.
 5. Verlichting: Als je in de avond of vroeg in de ochtend yoga wilt beoefenen, zorg dan voor voldoende verlichting in de tuin. Overweeg het plaatsen van lantaarns of lichtslingers om een zachte gloed te creëren.
 6. Comfortabele yogamat: Zorg voor een comfortabele yogamat die niet wegglijdt en die bestand is tegen de elementen. Er zijn speciale yogamatten voor buiten verkrijgbaar, maar je kunt ook een stevige en duurzame mat gebruiken.
 7. Bescherm jezelf tegen de zon: Als je tijdens de warme uren van de dag yoga wilt beoefenen, bescherm jezelf dan tegen de zon. Zorg voor voldoende schaduw door middel van een parasol, een luifel of een schaduwdoek.

Met deze tips kun je eenvoudig je tuin inrichten voor yoga en optimaal gebruik maken van de buitenlucht. Onthoud dat het belangrijk is om regelmatig te oefenen en een vaste routine te creëren, om het meeste uit je yoga-praktijk te halen.