De tuinlamp op een voetstuk

Een sokkel is een voetstuk wat veel gebruikt wordt bij kunstobjecten. Ze zijn van hout of hardsteen. Het object krijgt door het op een voetstuk te plaatsen meer cachet. Het woord sokkel is afgeleid van het Latijnse woord ‘socculus’ wat schoen betekent.

Armatuur op een voetstuk

Een sokkellamp is een armatuur met een voetstuk. Ze zijn er in vele variaties, van modern tot klassiek. Ze worden gekenmerkt door hun beperkte lengte en zijn eigenlijk korte lantaarnpalen. De sokkellamp wordt veel gebruikt als afbakening van een looppad, inrit of terras. Veel gebruikt materiaal is aluminium, roestvrijstaal en glas.

Lichtplan voor de tuin

Sokkellampen worden of vast op de grond gemonteerd met een fundament of flexibel met een grondspies. In menig lichtplan worden deze armaturen genoemd naast wandlampen, grondspots en lantaarns.

Het is altijd zinvol om vanuit een tuinschets de plekken aan te geven waar kunstlicht zinvol is. Dit kan functioneel zijn, maar meestal om sfeer te creëren. Aan de hand van de ingevulde schets kan er een lichtplan worden gemaakt.

Waarom tuinverlichting?

Tuinverlichting is ook prettig als je niet in de tuin bent, maar in de woning. In plaats van een donker gat wordt de tuin zichtbaar en dat geeft een ruimtelijk effect. In de zomer wil je maximaal genieten van het buitenleven. Terrasverlichting zorgt voor passend licht om bijvoorbeeld te lezen of juist voor sfeerlicht om gezellig te loungen.

Ledverlichting in de tuin

Tuinarmaturen zijn er ook als ledverlichting. U hoeft zich dan geen zorgen te maken om de energierekening. Ledverlichting is de zuinigste manier van licht en is bovendien duurzaam. Of het nu gaat om een sokkellamp, grondspot of wandlamp. De schakeling van tuinverlichting kan met een dimmer of met de wipschakelaar. Handig is een schemerschakelaar die de verlichting automatisch aan en uit zet.

De meeste mensen gebruiken 230 volt tuinverlichting en dat betekent dat er speciale grondkabels met stalen mantel nodig zijn en speciaal schakelmateriaal wat vochtbestendig is. Grondkabels dienen minimaal 60 cm diep te liggen. De lampen worden vervolgens gelust. Met gietmoffen worden de verschillende armaturen aangesloten.