De Ugly Christmas Sweater: Heb jij hem al?

Tijdens de kerstdagen is het voor veel mensen al een heel normaal fenomeen: De Ugly Christmas Sweater, oftewel de kersttrui die mooi is van lelijkheid. Prima alternatief voor de traditionele en een beetje saaie kerst outfits. En ook nog eens veel comfortabeler om te dragen tijdens het kerstdiner. En een een stuk minder erg als er onvermijdelijk toch geknoeid wordt.

Foute kersttrui

Amerikaanse traditie 

Het is een fenomeen dat uit Amerika is komen overwaaien. Hoewel er ook in Nederland in de jaren 70 al wel wat foute kersttruien opduiken in de brei en zelf-kleren-maak tijdschriften begint het pas echt bekender te worden als we in Nederland meer buitenlandse televisieseries gaan kijken. Met als hoogtepunt in de jaren tachtig de Bill Cosby Show. Waarin Cliff Huxtable bijna elke week wel in een andere gekke nieuwe trui te zien was. En rondom de kerst helemaal los ging.

En in Nederland kreeg de Ugly Christmas Sweater opnieuw een flinke boost doordat de truien gedragen werden in de Bridget Jones’s Dairy. In deze film uit 2001 draagt Marc Darcy een sweater met een grote afdruk van Rudolph erop. Versies van deze kersttrui werden de jaren daarna hartstikke populair.

Beschaafd of juist lekker over de top

Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een kersttrui versie van gemaakt. Van bijna alle bekende popcultuur karakters en fenomenen is er ook een kersttrui. Van Star-wars en Disney tot volledig versierde truien met slingers en kerstballen. Er zijn natuurlijk ook iets rustigere versies die meer richting Scandinavisch design gaan, maar een Ugly Christmas Sweater met rendieren, een grote sneeuwpop of de kerstboom net ‘lelijk’ genoeg.

Dan zijn er ook nog truien met extra gadgets erin verwerkt. Met kerstverlichting of kerstliedjes en zelfs versies met een doorzichtig vakje waarachter je door middel van je telefoon een knisperend haardvuur filmpje kunt afspelen. Gezellig!

Ook leuk voor op je werk

Tijdens de donkere dagen rondom de kerst, wanneer je gewoon nog naar je werk toe moet is zo een ugly Christmas sweater ook heerlijk om te dragen. Onderling kijken wie de lelijkste of gekste kan vinden. En met misschien wel een leuke prijs tijdens de kerstborrel?

Er staan een heleboel ‘lelijke’ kersttruien op Bol.com