De voordelen en nadelen van eikenhouten meubels

18 maart 2021
TipsCadeaus voor binnen

Eikenhout is erg populair in de meubelmakersector. Veel meubels worden gemaakt van eikenhout en je ziet het hout veel terugkomen in huizen. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van eikenhout ten opzichte van andere soorten hout? En zitten er ook nadelen aan het gebruiken van eikenhout voor je meubel?

Eikenhout als duurzame oplossing

Een voordeel van eikenhout is dat het erg duurzaam is. Omdat eikenhout erg hard is, is het slijtvast en gaat het veel langer mee dan andere houtsoorten. Hierdoor is eikenhout uitermate geschikt voor vloeren, tafels, kasten en ander meubilair. Er zal niet snel slijtage optreden bij eikenhouten meubels. Vooral voor gezinnen met jonge kinderen is eikenhout dus een perfecte optie voor meubels.

De kosten van eikenhout

Er zit een groot nadeel aan meubels van eikenhout. De houtsoort is namelijk erg prijzig en dus niet geschikt voor elk huis. Er is dus wel degelijk een groot budget nodig voor het kiezen voor eikenhouten meubels. Omdat eikenhout een langere groeitijd heeft dan andere houtsoorten, is de prijs zo hoog. Maar eikenhout gaat dan ook veel langer mee dan andere houtsoorten, waardoor je je aankoop na een tijd ook weer hebt terugverdiend.

Het veelzijdige gebruik van eikenhout

Nog een voordeel van eikenhout is dat het hout zo veelzijdig is. Het is te gebruiken voor veel verschillende soorten meubels door de grote kracht van het hout. Ook wordt eikenhout al heel lang gebruikt voor meubels, waardoor het een tijdloos ontwerp geeft. Met eikenhout weet je zeker dat het over een aantal jaar nog steeds bij je stijl huis past. Eikenhout is dus een goede toepassing voor elke interieurstijl en past ook vrijwel overal bij. Meubelstukken van eikenhout zijn dus perfect voor elk huis en elke soort meubel.

Een erg zware houtsoort

Wat een nadeel is van eikenhout, is het gewicht. Bij een harde houtsoort komt ook een groot gewicht kijken. Meubels van eikenhout zijn dus lastig te verplaatsen. Ook bij het installeren en neerzetten van het meubel in de woning kunnen er al problemen zijn. Wanneer je gaat verhuizen moet je verhuizers inhuren voor je meubels van eikenhout. Maar het gewicht zorgt ook voor kwaliteit en de langere duurzaamheid, dus het kopen van eikenhouten meubels is het zeker waard.

Bron: https://woontuinmagazine.nl/