De voordelen van een dynamisch energiecontract

29 december 2023
WonenCadeaus voor binnen

Terwijl energieleveranciers opnieuw vaste contracten aanprijzen, blijkt er een superieure optie te zijn: het dynamische energiecontract. Maar wat houdt dit nu precies in? Wij staan klaar om alle unieke voordelen voor jou op een rij te zetten.

Dynamische energieprijzen: de dynamiek van besparingen

Met dynamisch energie betaal je simpelweg de werkelijke inkoopprijs van elektriciteit en gas. Deze prijzen worden elk uur en elke dag op de energiemarkt vastgesteld. Dit betekent dat je toegang krijgt tot deze dynamische inkoopprijzen, wat resulteert in aanzienlijke besparingen op je energiekosten. Tijdens de periode van april tot juni ’22 schommelden de gemiddelde stroomprijzen voor Zonneplan-klanten tussen de €0,38 en €0,22 per kWh, afhankelijk van je verbruik en je vermogen om je verbruik te plannen. Ter vergelijking, het CBS rapporteerde een gemiddelde energieprijs van €0,47 per kWh in Nederland. Ontdek vandaag nog de dynamische energieprijzen voor morgen en bespaar!

Zet zelf de groene koers uit voor je stroom

Met een dynamisch energiecontract heb jij de regie over de groenheid van je stroomverbruik. Je kiest bewust de uren waarin je stroom verbruikt, met speciale aandacht voor de momenten waarop groene energie, opgewekt uit wind en zon, overvloedig beschikbaar en dus voordeliger is. Via de app kun je nauwkeurig zien welke uren het meest milieuvriendelijk en kostenefficiënt zijn. Het grote voordeel is dat jij zelf bepaalt hoe groen jouw stroom is.

Geen vast contract betekent geen opzegboete

In tegenstelling tot vaste contracten, waarbij energiemaatschappijen maanden van tevoren stroom inkopen voor jouw toekomstige verbruik, blijft de prijs bij een dynamisch energiecontract niet langere tijd vaststaan. Hierdoor zijn opzegboetes volledig verleden tijd, zelfs met de recente verhoging van de opzegboetes voor jaarcontracten. Het flexibele karakter van een dynamisch energiecontract biedt gemoedsrust en financiële vrijheid.

Meer verbruik betekent meer besparing

Hoe meer elektriciteit je verbruikt, hoe meer je kunt besparen met een dynamisch energiecontract. Je hebt namelijk de mogelijkheid om je stroomverbruik te sturen naar de voordeligste momenten van de dag. Als je elektrisch verwarmt, een warmtepomp hebt of een laadpaal gebruikt, zal je besparing zelfs nog groter uitvallen. Je financiële voordelen nemen toe naarmate je verbruik stijgt.

Bij negatieve stroomprijzen krijg je geld toe

Af en toe doen zich negatieve energieprijzen voor, wat betekent dat er overschot is aan groene energie uit wind en zon, waardoor deze energie eigenlijk niet kan worden opgeslagen. In zulke gevallen krijg jij geld toegeschoven wanneer je energie verbruikt. Met een dynamisch energiecontract profiteer je direct van dit voordeel.

Geen winstoogmerk op je stroomverbruik

In tegenstelling tot vaste contracten, waarin de winst is verwerkt in de kWh-prijs en dus toeneemt naarmate je meer verbruikt, draait het verdienmodel van dynamische energiecontracten om vaste maandelijkse kosten, ongeacht je daadwerkelijke verbruik. Zonneplan helpt je met inzicht in je verbruik om juist te besparen op je gas- en stroomverbruik, zonder winstoogmerk.