Zo onderhoud je tuinmeubelen

19 augustus 2021
TuinierenCadeaus voor buiten

Tuinmeubelen zijn onmisbare meubelen om fijn en comfortabel tijd door te kunnen brengen op het balkon of in de tuin. Echter verdienen deze meubelen ook de nodige aandacht om er zo lang mogelijk mooi uit te blijven zien. Tuinmeubelen zijn niet goedkoop en kunnen gelukkig bij goed onderhoud jarenlang meegaan. Er zijn genoeg redenen om je eens te gaan verdiepen in het onderhouden van tuinmeubelen. Hoe je ervoor zorgt dat jouw tuinmeubelen in topconditie blijven? Dat leggen we in dit artikel uit.

Bescherming en onderhoud

Zodra de temperaturen weer wat hoger worden, kunnen de tuinmeubelen weer tevoorschijn komen. En zeg nou zelf: Wat is er nu fijner dan onder het genot van een drankje onderuit te kunnen zakken op een fijne loungebank met zachte kussens? Als het weer het toelaat, wil je dit in de toekomst ook kunnen blijven doen. Het is daarom belangrijk dat de tuinmeubelen goed onderhouden worden, maar ook beschermd worden tegen alle weersomstandigheden.

1. Loungeset

Een loungeset gemaakt van wicker of textileen zijn in veel tuinen populair. Maar het is wel belangrijk om de tuinset een of twee keer per jaar grondig te reinigen en daarna af te dekken met een hoes voor de tuinset. Zorg er wel voor dat je de kussens niet onder de beschermhoes laat liggen. De standaard kussens in een loungeset zijn vaak niet waterbestendig. Er ontstaat altijd condens onder een afdekhoes en dan trekt het weer in je loungeset met eventueel schimmel tot gevolg.

2. Teakhouten tuinmeubelen

Een houten tuinset past vrijwel in elke tuin. Dat komt ook deels door de variatie van houtmaterialen waar een tuinset van vervaardigd kan zijn. Er is genoeg aanbod om uit te kiezen, dus er is voor ieder wat wils. Houd er wel rekening mee dat elk houtsoort vraagt om een andere schoonmaakaanpak en onderhoudsbehandeling. Rotan en bamboe kun je het beste afborstelen met koud water en een schep zout, terwijl geglazuurd hout daarentegen het beste zo droog mogelijk gereinigd kan worden. Controleer daarom eerst van wat voor hout de meubelen zijn gemaakt voordat je gaat schoonmaken!

Hout is sterk en eenvoudig schoon te maken met een sopje en zachte doek. Neem teakhout als voorbeeld. Dit materiaal is een hardhoutsoort en daarom uitermate geschikt voor gebruik buitenshuis. Ook kunnen teakhouten meubelen het hele jaar door buiten blijven staan, omdat ze bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden en temperatuurschommelingen. Wel bestaat de kans dat er een groene aanslag verschijnt. Geen paniek! Die aanslag krijg je relatief eenvoudig weg met een sopje (warm) water met soda en door flink te poetsen.