De voordelen van solar-tuinverlichting

De prijzen voor stroom worden hoger en hoger en steeds meer mensen zijn op zoek naar duurzame opties voor het gebruik van energie. Gelukkig zijn daar tegenwoordig veel mogelijkheden voor. Denk bijvoorbeeld aan solar tuinverlichting. Maar wat zijn solar-lampen nou precies? En wat zijn de voordelen? Dat zullen we je in dit artikel uitleggen.

Wat zijn solar-lampen?

Solar-lampen werken zonder een snoer en aansluiting op het stroomnet. Ze verzamelen namelijk energie met een zonnepaneel. Overdag wordt de energie opgeslagen in een batterij en zodra het donker is, wordt deze energie omgezet naar de lamp. Veel mensen denken dat een buitenlamp op zonne-energie alleen werkt na een zonnige zomerse dag, maar dat is gelukkig niet het geval. Met direct zonlicht zal je lamp sneller opladen, maar ook op een bewolkte of regenachtige dag slaat de batterij energie op.

Verschillende soorten

Solar tuinlampen zijn te krijgen in heel veel verschillende modellen, stijlen en formaten. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een wandlamp met bewegingscensor die alleen aangaat op het moment dat er iemand over het tuinpad loopt. Maar je kan ook kiezen voor lantaarns die standaard aangaan zodra het donker is. Wil je wat sfeerverlichting op je terras? Dan is een solar tafellamp echt iets voor jou. Ideaal voor de lange zomeravonden. Ook zijn er veel soorten decoratieve lampen te krijgen in de vorm van tuinbeelden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een leuke tuinkabouter met een lantaarn?

Makkelijk te installeren

Omdat er voor solar tuinverlichting geen aalsluiting op netstroom nodig is, zijn ze heel makkelijk te installeren en verplaatsen. Als je optimaal gebruik wilt maken van je solar lamp is het wel raadzaam om te kiezen voor een lichte en zonnige plek. Wil je je tuin een andere look geven of andere plekken uitlichten? Dan kan je zonder het verleggen van stroomkabels je lampen eenvoudig verplaatsen.

Een groene en voordelige keuze

Omdat solar-lampen werken op zonne-energie zijn ze een groene en milieuvriendelijke keuze. Er worden immers geen fossiele brandstoffen gebruikt om ze van energie te voorzien. Door het gebruik van een sensor waardoor ze alleen aangaan als het donker is, of  bij een bewegingssensor wanneer er iemand langsloopt, zijn ze ook nog eens zuinig in hun gebruik. Daarnaast zijn ze ook een stuk voordeliger dan tuinlampen op stroom. Na de eenmalige aanschaf heb je er jaren plezier van.