De wilde dieren in je achtertuin

Om wilde dieren te spotten kun je natuurlijk naar het bos gaan of naar de dierentuin. Maar wist je dat er ook een heel ecosysteem in jouw achtertuin te vinden is? In deze tekst gaan we kijken naar de wilde dieren die in jouw achtertuin leven en wat jij er aan kan doen om het leven van deze medebewoners zo aangenaam mogelijk te maken.

Roodborstje

Zorg goed voor de bezoekers in jouw tuin

In elke achtertuin leven een hoop wilde dieren, maar sommige achtertuinen hebben net wat meer hulp nodig dan andere om nog meer wilde dieren uit te nodigen. Zo vindt je in elke achtertuin natuurlijk een hoop insecten en vogels, maar die insecten en vogels komen natuurlijk niet zomaar. Zo komen insecten vooral op bepaalde planten af. Voor vlinders haal je bijvoorbeeld een vlinderstruik. Daarnaast kun je insecten natuurlijk ook lokken door middel van een insectenhotel. Hoe meer groen je in de tuin hebt, hoe meer kans je hebt om insecten tegen te komen in de tuin.

Hommel

Insecten zijn hartstikke nuttig voor de tuin, maar lokken daarnaast ook een hoop andere dieren. Zoals bijvoorbeeld vogels. Niet alleen insecten zorgen voor vogels, maar ook het laten staan van zaadhoofden en rozenbottels zorgt voor meer vogels. Daarnaast kun je natuurlijk een hoop verschillende soorten vogelvoer plaatsen in de tuin. Als laatste zijn vogels gek op een bad en een vogelbad is dan ook een absolute musthave wanneer je meer vogels in de tuin wil hebben.

Nog meer wilde dieren

Vogels en insecten zie je natuurlijk het meeste, maar er zijn een hoop wilde dieren die je niet altijd ziet, maar zeker in de tuin voor kunnen komen. Kleine dieren zoals konijnen en egels komen ook graag in tuinen. Egels hebben een plekje nodig om te overwinteren en met de warmte zijn ze gek op wat water of voer. Hiermee kun je dus ook dieren als konijnen en egels over de vloer krijgen.

Egel

Ecologisch advies

Wanneer je het lastig vindt om aanpassingen in de tuin te maken voor wilde dieren dan is het verstandig om advies in te winnen van een ecologisch adviesbureau. Zij kunnen ecologisch onderzoek komen doen en advies geven om de tuin zo te krijgen dat er een hoop dieren komen.