Hoe onderhoud je teakhouten tuinmeubelen?

De dagen worden langer, de temperatuur begint te stijgen en het zonnetje laat zich steeds vaker zien. Het is voorjaar! In deze periode gaan veel mensen hun tuin in om bomen en struiken een snoeibeurt te geven en alles lekker zomerklaar te maken. Heb jij een teakhouten tuinset? Dan is het nu de ideale tijd om deze ook wat liefde en aandacht te geven zodat je er weer een heel zomerseizoen van kan genieten. Waarom en hoe? Dat zullen we je in dit artikel uitleggen.

Wat is teakhout?

Houten tuinmeubelen zijn enorm populair. Dat is begrijpelijk want ze hebben een prachtige natuurlijke uitstraling en passen bij iedere soort tuin. De meestgebruikte houtsoort voor tuinmeubilair is teak. Teakhout is een hardhoutsoort afkomstig van de Tectona Grandis boom. Deze komt veel voor in Aziatische landen zoals India, Thailand en Indonesië. Het voordeel van Teak ten opzichte van andere houtsoorten is naast duurzaamheid en sterkte dat het van nature een vettige houtsoort is waardoor er weinig kans is dat er vocht intrekt. Ideaal dus voor tuinmeubelen. Toch moet je net als iedere andere houtsoort ook teakhout behandelen om de zoveel tijd, om een lange levensduur te garanderen.

Waarom moet teakhout behandeld worden?

Je tuinmeubels hebben een stuk meer te verduren dat je meubels in huis. UV straling van de zon, regen en temperatuurswisselingen zorgen ervoor dat de beschermende laag van het hout verdwijnt waardoor het sneller kan verouderen. Zoals je op je eigen gezicht dagcrème of zonnebrand gebruikt is het ook raadzaam om je tuinmeubels sowieso jaarlijks te voorzien van een nieuwe bescherming. Eigenlijk best logisch. Het behandelen van teakhout doe je met speciale teakolie. Maar voordat je hiermee aan de slag gaat is het van belang om wat voorbereidingen te treffen.

Hoe behandel je teakhout?

De stappen die nodig zijn voordat je de tuinmeubels met teakolie behandeld hangen af van de staat waarin ze verkeren. Allereerst is het van belang om ze goed schoon te maken. Dat kan met een sopje van soda, een speciale teak reiniger, of met lijnoliezeep. Zit er nog een oude vernislaag op? Dan moet deze worden verwijderd zodat de olie goed in het hout kan trekken. Vervolgens is het verstandig om het hout goed te ontvetten. Hierna kan je een dunne laag teakolie aanbrengen. Je gebruikt hier voor een pluisvrije doek om het in te wrijven of een kwast waarmee je het dun instrijkt. Het beste resultaat behaal je door de behandeling met teakolie nog een keer te herhalen. Zodra de olie goed is ingetrokken kan jouw tuinset er weer een tijdje tegenaan en jij kan lekker gaan genieten in je tuin.