Een kleine tuin groots indelen

Een tuin inrichten is nog niet zo gemakkelijk. Zeker niet als een tuin relatief klein is. In Nederland is de gemiddelde tuin zo’n 230 vierkante meter. We zijn immers een dichtbebouwd land. Waar kun je inspiratie opdoen om een tuin goed en prettig in te delen?

Tuin met tuinstoelen

De doorsnee tuin is smal

Er zijn talrijke websites met de meest schitterende tuinen met gazon, bordes, een ruim terras en meestal in de parkachtige setting nog een prieeltje. Het zijn dan tuinen bij voorname villa’s in lommerrijke omgevingen. Voor een rijtjeshuis of vijf onder een kap is de situatie een stuk anders. De tuin is even breed als de woning en heeft een langwerpige vorm. Aan de achterzijde is er veelal een toegangspoort. Voor de privacy worden schuttingen gebouwd waardoor de tuin een gesloten karakter krijgt. Een groot deel wordt dikwijls bestraat. Een terras en een pad naar de berging en poort

Veel bestrating, weinig groen

In Vinex wijken van de jaren tachtig waren de tuinen nog een stukje kleiner. De gemiddelde tuin werd dan ook bij voorkeur volledig bestraat. Geen of weinig groen. Veel mensen gebruiken de tuin als een verlengstuk van de woonkamer. Een groot terras wat de helft van de buitenruimte inneemt. Die bestratingswoede levert problemen op met de afwatering. Al het regenwater kan niet meer in de grond wegtrekken en de riolering kan de afvoer niet aan. 

Inspiratie genoeg voor meer groen

Dankzij websites die ook aandacht besteden aan kleine tuinen en balkons nemen mensen steeds meer advies van een hovenier om de mogelijkheden te bespreken om ook een postzegeltuin een natuurlijke uitstraling te geven. Meer groen dat niet alleen voor een juiste afwatering zorgt, maar ook een prettig buitengevoel geeft. Door een juiste indeling kan een smalle tuin optisch breder gemaakt worden. Met een minimum van bestrating kan een fijne buitenzit gecreëerd worden.

Als de ruimte het toelaat kan een kleine blokhut een meerwaarde betekenen. Bij blokhuttenoutlet.nl zijn diverse kleine buitenhuisjes die toch verassend veel ruimte bieden. Als berging, maar ook als een tweede kamer wat uitstekend kan dienen als atelier of zelfs thuiskantoor.