Een nieuwe badkamer zelf ontwerpen

Ben je toe aan een nieuwe badkamer omdat de huidige echt gedateerd is? Wordt het een complete sloop van de badkamer met nieuw tegelwerk, sanitair en badkamermeubilair? Zorg dat je een goed plan maakt met een begroting.

Kostbare vierkant meters

Badkamers zijn dure ruimten in woningen. De kosten bestaan natuurlijk uit de aan te schaffen materialen, maar ook de installatiekosten. De verhouding is ongeveer één op éen. De grootte van de ruimte en de te installeren sanitaire voorzieningen met een goede kwaliteit, zoals een inloopdouche, badkuip, toilet en wastafel met wand en vloertegels bepalen de prijs. Reken op een begroting van zo’n €12.000 euro. Een gemiddelde prijs wordt aangehouden van €800 per m2.

Maak een situatietekening

Je moet goed weten wat je wilt en waar je dagelijks gemak van hebt. Dit is voor elk huishouden weer anders. Heb je kinderen en wordt op bepaalde uren van de dag massaal gebruik gemaakt dan is een dubbele wastafel geen overbodige luxe. Bij een plan hoort een situatietekening. Er zijn handige 3D badkamerplanners waarmee je de badkamer kunt inrichten. Er is een groot assortiment in tegels, stijlen, luxe en kwaliteit. Bedenk dat de badkamer tientallen jaren mee moet gaan. Kies dus voor A-kwaliteit. Bij een goede sanitairwinkel krijg je goede informatie over materialen en duurzaamheid.

Verwarming en ventilatie

Denk bij een nieuwe badkamer ook aan verwarming, ventilatie en licht. Vloerverwarming is een comfortabele manier van verwarmen. In combinatie met een handdoekverwarming is een elektrische vloerverwarming een praktische oplossing. Worden de vloertegels vervangen dan kan de plaatsing van vloerverwarming meegenomen worden. Zorg ook dat er voldoende ventilatie is. Er zijn goede badkamerventilatoren die zorgen dat vocht snel wordt afgevoerd.

Elektriciteitsvoorzieningen

Verlichting brengt niet alleen sfeer maar zorgt ook voor functioneel licht in de badkamer. Je kunt nu bepalen of er meerdere aansluitingen komen voor lampen. Voor badkamers zijn er speciale armaturen nodig met een hoge IP-waarde. Kies je voor plafondspots of wandlampen? Met een dimmer is het licht op de gewenste sterkte in te stellen. Denk ook aan extra wandcontactdozen.

Veiligheid en besparen is een belangrijk aspect in badkamers. Dit geldt voor een stroeve vloer en waterbesparende voorzieningen zoals thermostaatkranen die bij voorkeur ingebouwd worden. Kies bij de douche voor een zuinige douchekop.