Een warmtepomp: wat zijn de voordelen?

Je hoort de warmtepomp steeds vaker voorbij komen als alternatief voor de cv-ketel voor het verwarmen van je huis en het bereiden van warmtapwater. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een warmtepomp? We zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rij in dit artikel.

Je bespaart energie

Dit wordt door veel mensen gezien als één van de belangrijkste voordelen van een warmtepomp. Maar hoe komt het dan dat je energie bespaart? Een warmtepomp haalt eigenlijk gratis energie uit de buitenlucht of bodem en zet deze energie met een hoog rendement om in warmte voor een comfortabele temperatuur in huis en/of voor het bereiden van warmtapwater.

Voor dit proces is maar een beperkte hoeveelheid stroom nodig vanuit de compressor, die eigenlijk zorgt voor de hulpenergie. Het rendement kan zelfs oplopen tot meer dan 600%. Het gevolg is dat je gasverbruik daalt en dat je wel iets meer elektrische energie verbruikt. Dat is uiteindelijk voordelig voor je energierekening. En als je zonnepanelen hebt, zou je zelfs nul-op-de-meter kunnen realiseren.

Veiliger & milieuvriendelijker

Een warmtepomp heeft weinig elektriciteit nodig om warmte te produceren. Gas wordt natuurlijk ook steeds schaarser en duurder. Daarnaast stoot een warmtepomp een stuk minder CO2 uit dan een cv-ketel. Het is bovendien een veel veiliger alternatief dan een systeem op gas. En dat terwijl altijd comfortabel warm in huis is. Een warmtepomp zorgt dag en nacht voor een gelijkmatige temperatuur in huis.

Niet alleen verwarmen

Een voordeel wat veel mensen niet weten, is dat veel warmtepompen ook kunnen koelen. Zo heb je ook een lekker koel huis op warme dagen. Water/water warmtepompen gebruiken hiervoor bijvoorbeeld het koude water uit de bodembron en laten dit door de vloerverwarming stromen. Lucht/water warmtepompen draaien in dat geval de werking van de warmtepomp om. Hij geeft de warmte aan de buitenlucht af en maakt hiermee gekoeld water voor de vloerverwarming of ventilatorconvector.

Dat zijn al een aantal belangrijke voordelen van een warmtepomp. Voor het beste advies kun je het beste contact opnemen met een gespecialiseerde warmtepompinstallateur. Die kan ook kijken welke warmtepomp het beste bij jouw woning past. Zo te lezen zijn er dus genoeg mogelijkheden. Belangrijk is om een professioneel persoon om hulp te vragen. Zij hebben namelijk de kennis in huis die ervoor kan zorgen dat alles veilig gaat. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Wees voorzichtig en geniet van je warme water.