Je huis verwarmen in de toekomst, dit zijn de trends

10 maart 2022
TipsCadeaus voor binnen

Het afgelopen seizoen zijn inwoners van Nederland opgeschrokken door de alsmaar stijgende gasprijzen, die naar onverwachte hoogtes stegen. Dit zal als gevolg hebben dat mensen een fors hogere jaarafrekening kunnen verwachten van hun energieleverancier. Voor veel consumenten betekent deze situatie het startsein om nu echt naar alternatieve warmtebronnen te zoeken. Vanuit de energietransitie wordt het gebruik van de warmtepomp gestimuleerd om van ‘het gas af te komen’. Woningeigenaren willen uiteraard wel deze overstap maken, echter de installatie van de warmtepomp betekent wel een forse investering, wat niet voor iedereen onmiddellijk haalbaar is. Wat zijn de wél betaalbare alternatieven?

Alternatieve warmtebronnen voor in huis

Heb jij interesse in het gebruik van alternatieve warmtebronnen in huis, ga dan allereerst eens na welke ruimtes je wilt verwarmen. Wat is voldoende? Want om iedere kamer te verwarmen zul je nl. ook de nodige kosten moeten maken aan stroom. Wie ervoor kiest om sommige kamers en plekken in huis niet te verwarmen, kan veel voordeliger uit door geen gas te gebruiken. Laten we snel kijken welke alternatieven er zijn.

Lucht-lucht warmtepomp (airco)

Wist je dat een (split unit) airco ook een warmtepomp is en dus je woning zeer goed kan verwarmen? Het fijne is natuurlijk dat de airco in de zomer voor koude lucht gebruikt kan worden -en waarmee wij de airco ook altijd associëren. Zeg je airco, dan zeg je koele lucht, maar niets is minder waar. Installatie van een nieuwe split unit airco (een deel buiten en een deel binnen) kost ongeveer 1500 euro. De energiekosten vallen beduidend lager uit dan gasverbruik.

Heater, elektrische verwarming voor kortstondig gebruik

Op sommige plekken in huis wil je gewoon even de ruimte kunnen opwarmen, zoals in de badkamer. Hier kun je kiezen om een heater op te hangen die geschikt is voor vochtige ruimtes. Je zet ‘m alleen aan als je gebruikmaakt van je badkamer, daarna gaat ‘ie weer uit. Zo’n elektrische verwarming is natuurlijk ook op te hangen in andere kleinere ruimtes (waar de capaciteit voor geschikt is).

Infraroodverwarming

Nog een verrassende warmtebron is infraroodverwarming. We zijn het natuurlijk al gewend van terrasverwarming, maar de infraroodverwarming voor binnenshuis is echt compleet anders. Binnenshuis wordt er verwarmd via panelen. Een infrarood paneel kan vele vormen en gedaanten aannemen. Want het infrarood paneel kent namelijk vaak een dubbele functie: hij is spiegel én verwarmingspaneel. Of hij is plafondplaat en verwarmingspaneel. Infrarood panelen kunnen iedere afbeelding krijgen die jij maar wil. Met de integratie van deze hypermoderne panelen – zonder dat zij te herkennen zijn als warmtepaneel, krijgt de toekomst er op dat gebied weer een hele nieuw invulling bij.

Lekker ouderwets, een vuurtje stoken

Het is niet per se erg voordelig, maar het stoken van haardhout heeft de laatste tijd een toevlucht genomen. Men herontdekt de houtkachel, allesbrander of open haard. De gesloten haard – dus een houtkachel of allesbrander – levert overigens de meeste warmte op. Bij de openhaard gaat veel warmte verloren én komt er meer fijnstof in je woonkamer. Haardhout is overigens het voordeligste in aankoop indien je gewoon 2 kuub thuis laat bezorgen. Kies voor een combinatie van eikenhout (lang brander, maar lastig te ontbranden) en een overige houtsoort, zo doe je extra lang met het haardhout!