Geniet meer van je tuin met een veranda

Als je een tuin hebt wil je daar natuurlijk zoveel mogelijk van genieten. Helaas is dat met ons klimaat niet altijd mogelijk. Met name in het najaar kan het veel te koud en nat zijn om lekker buiten te kunnen zitten, maar ook in de lente en zomer kunnen er nog flinke regenbuien vallen. Heel erg zonde en super makkelijk op te lossen met een veranda of tuinoverkapping. Met een veranda zit je namelijk het hele jaar droog en geniet je optimaal van je mooie tuin.

Soorten veranda’s

Veranda’s zijn te krijgen in een aantal verschillende soorten en materialen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een open veranda met alleen een dak, of een geheel gesloten veranda met een glazen schuifwand. Daarmee zit je niet alleen droog, maar ook nog eens lekker warm. Ook in de materialen zijn wat verschillende mogelijkheden. Zo kan je kiezen voor een houten veranda. Maar omdat hout nogal gevoelig is voor verschillende weersomstandigheden vergt het wel wat onderhoud. Om de paar jaar zal je het goed moeten schuren en schilderen om te voorkomen dat het gaat rotten. Een betere keuze is een veranda van aluminium. Aluminium is onderhoudsarm, lichtgewicht en heel sterk.

Plaats van je veranda

De meeste mensen kiezen voor een veranda tegen de buitengevel van hun huis. Hiermee verleng je als het ware het woonoppervlak en stap je zelfs als het regent droog naar buiten. Maar ook op andere plekken in je tuin komt een veranda goed tot zijn recht. Denk bijvoorbeeld aan een overdekte plek voor je buitenkeuken of barbecue of een lekkere loungeplek achterin je tuin. Twijfel je nog wat voor jou de beste keuze is? Een specialist van de Veranda Express kan je hier goed in adviseren.

Zelf monteren

Ben jij redelijk handig? Dan kan je de veranda meestal vrij gemakkelijk zelf monteren. Je veranda wordt bezorgd als bouwpakket en een duidelijke handleiding. Heb je twee linker handen of echt geen zin en tijd? Ook geen probleem. Het bedrijf waar je je veranda bestelt kan ook een monteur meesturen die hem voor jou in elkaar zet. Dat kost iets meer, maar dan heb je er ook helemaal geen omkijken meer naar.

Wat kost een veranda?

De totale kosten van een veranda hangen af van een aantal factoren zoals het gebruikte materiaal, de afmeting van je veranda en of je voor een open of gesloten veranda kiest. Een open aluminium veranda die niet te groot is heb je vaak al vanaf ongeveer 1100 Euro. Hoe groter je veranda is hoe duurder. Het is dus wel even een investering, maar het vergroot dan ook wel je woongenot en de waarde van je woning.

Heb ik een vergunning nodig?

Voor veel aan- en uitbouwen aan je woning heb je een bouwvergunning nodig. Die vraag je aan bij je gemeente en dat kan een hoop papierwerk en geregel met zich meebrengen. Daarom is het goed nieuws dat je voor het plaatsen van een veranda vrijwel nooit een vergunning nodig hebt. De voorwaarden zijn wel dat je veranda minder dan de helft van je tuin beslaat en maximaal dertig vierkante meter is.