Heb je een vergunning nodig voor het zetten van een aanbouw?

19 januari 2022
AlgemeenCadeaus voor binnen

Het zetten van een aanbouw, doe je vaak niet van de een op de andere dag. Er zijn een hoop dingen die je eerst moet doen. Bijvoorbeeld het zoeken van een goede en betrouwbare aannemer. Ook moet je weten of je een vergunning nodig hebt. Je mag namelijk niet zomaar overal (bij)bouwen. Met een prefab aanbouw voor je huis kun je op redelijk korte termijn groter wonen.

Aanbouw zetten zonder vergunning

Het is in Nederland mogelijk om een aanbouw te plaatsen zonder vergunning. Wel zijn in Nederland de regels voor het zetten van een aanbouw erg streng. Je bent bij het plaatsen van een aanbouw altijd zelf verantwoordelijk voor de stevigheid van de constructie. Let je hier niet meteen op, dan kan je bij een controle risico lopen op hoge boetes. De enige manier om dit te plaatsen zonder vergunning is door deze plaatsen op het achtererf. Het achtererf begint op 1 meter achter de voorste muur van je woning. Dit geldt voor zowel rijtjeshuizen als vrijstaande woningen.

De afmetingen

Er zijn wel een aantal maximum afmetingen vastgesteld, deze luiden als volgt: 

  • Een vergunningsvrije aanbouw mag nooit hoger zijn dan 30 cm boven de hoogte van de 1e bouwlaag.
  • Een bouwlaag is een verdieping van jouw woning die gebruikt kan worden als woonfunctie. Dat kan de kelder zijn, de begane grond maar ook de zolder. Wettelijk gezien wordt een ruimte tot een bouwlaag gerekend als de..
  • De vergunningsvrije aanbouw is nooit hoger dan 5 meter
  • Een vergunningsvrije aanbouw mag niet dieper zijn dan 4 meter
  • Je mag maar een bepaald percentage van jouw achtererfgebied vergunningsvrij aanbouwen

Monumentaal pand

Ook staan er in Nederland veel monumentale panden. Woon je in zo’n pand, dan mag je vaak niks verbouwen zonder vergunning. Dit komt doordat het beschouwd wordt als monument. Ook voor een aanbouw is een vergunning nodig, vraag deze van te voren aan bij de gemeente. Er zijn ook andere manieren om meer woonruimte te creëren.

Mijn situatie wordt niet beschreven, wat nu?

Staat jouw situatie er niet tussen in bovenstaande tekst. Dan heb je waarschijnlijk een vergunning nodig. Je kunt een vergunning aanvragen bij de gemeente waar het huis staat. Ook kun je nog een extra online check doen, om te achterhalen of een vergunning nodig is.

Meer blogs lezen? Klik dan hier.