Het kopen van je eerste huis

De afgelopen jaren was het behoorlijk hectisch op de woningmarkt. De prijzen bleven maar stijgen en huizen gingen toch als warme broodjes over de toonbank. Vooral voor starters was het vrijwel onmogelijk om een leuke en betaalbare koopwoning te bemachtigen. Maar gelukkig komt daar nu verandering in. Langzaam beginnen de prijzen te dalen en gemiddeld duurt het wat langer tot een woning is verkocht. Goed nieuws voor starters op de woningmarkt dus. Ben jij van plan om je eerste woning te kopen? Dan is het handig om je alvast goed voor te bereiden. Voordat je op zoek gaat naar jouw nieuwe paleis is het verstandig om bijvoorbeeld je financiën op een rijtje te hebben, op de hoogte te zijn van verschillende soorten hypotheken en te weten waarop je moet letten bij een bezichtiging. Het kopen van je eerste huis is natuurlijk erg spannend en een grote stap. In dit artikel zullen we je alvast wat tips geven om je op weg te helpen.

Hypotheekadvies

Een hypotheek is een lening die je afsluit bij een kredietverstrekker waarbij het huis als onderpand dient. Het gaat om grote bedragen en daarom is het raadzaam om advies in te winnen bij een onafhankelijk hypotheekadviseur zoals bijvoorbeeld Univé. De adviseur zal samen met jou naar je financiële situatie kijken en in kaart brengen wat je wensen en mogelijkheden zijn. Er zal worden gekeken naar je inkomen maar bijvoorbeeld ook naar een eventuele studieschuld. Ook legt de hypotheekadviseur uit welke vormen van hypotheken er bestaan en wat de eventuele voor- en nadelen zijn. Vervolgens zal je een advies krijgen over welke soort hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Wanneer er een keuze is gemaakt bemiddelt de adviseur tussen jou en de hypotheekverstrekker. Zodra dit allemaal geregeld is kan je op zoek gaan naar een woning.

Woningen bezichtigen

odra je weet wat jouw maximale leenbedrag is kan je op zoek gaan naar beschikbare woningen. Dat kan online maar ook via makelaarskantoren. Zeker wanneer je voor het eerst een woning koopt kan het verstandig zijn een aankoopmakelaar in te schakelen. Zij hebben een goed beeld van de woningmarkt in jouw regio en helpen je bij bezichtigingen en het uitbrengen van een bod. Sowieso is het altijd raadzaam om tijdens een bezichtiging iemand mee te nemen die met je meekijkt. Dat kan bijvoorbeeld ook een vriend of familielid zijn. Ook is het verstandig om van te voren een lijst te maken met zaken waar je op moet letten en vragen die je zou willen stellen aan de verkopers.

Bod uitbrengen

Wanneer je jouw droomhuis hebt gevonden is de verleiding vast groot om direct een bod uit te brengen. Toch is het verstandig om van te voren een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Een huis kan er op het eerste gezicht piekfijn uitzien, maar toch kunnen er onzichtbare gebreken zijn. Denk bijvoorbeeld aan lekkages, houtrot en onveilige elektra. Op basis van de uitslag van deze keuring kan je voor jezelf bepalen wat de maximale hoogte van jouw bod wordt. Als je een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld zal deze de onderhandelingen met de verkopers op zich nemen. Dat is een spannend moment. Je wil natuurlijk heel graag dat jouw bod wordt geaccepteerd maar je wil ook niet teveel betalen.

Gaan de verkopers akkoord met jouw bod? Geweldig! Dan is het tijd om met je hypotheekadviseur de financiën op orde te maken en om bij de notaris de overdrachtsakte te ondertekenen. Het huis is nu officieel jouw eigendom. Gefeliciteerd!