Het onderhouden van een schapenvacht

28 december 2021
TipsCadeaus voor binnen

Met een schapenvacht creëer je een knusse plek in huis. De zachte vacht leg je op de hoek van de bank of een plek op de grond bij de zithoek en geeft je veel warmte in de koude wintermaanden. Daarnaast geeft het een leuke uitstraling aan je wooninterieur. Zo hoeft het niet per se als warme vacht in de winter gebruikt te worden, maar kun je het ook op zomeravonden bij je terras neerleggen. Wanneer je een schapenvacht in huis neemt, wil je wel dat deze er mooi uit blijft zien. Maar hoe doe je dit? Zijn er do’s en don’ts op gebied van het onderhouden van de vacht? Die zijn er namelijk absoluut! Bij een echte vacht dient deze bijvoorbeeld niet gewassen te worden, zodat de achterkant van de vacht goed blijft. Wel kan een vacht altijd gestofzuigd worden of uitgeklopt worden. Wij geven je de beste tips.

schapenvacht

Schoonmaken van een schapenvacht

Er zijn verschillende meningen over het schoonmaken van een schapenvacht. Ons advies is in ieder geval om de vacht niet te wassen. Het nadeel van wassen, is dat de leren zijde van deze vacht daarna heel hard kan worden. Mocht je deze toch willen wassen, stoom dan alleen met schuim of handwassen met koud water. Bij het droogproces, doe de schapenvacht dan ook niet in de droger maar hang deze uit. Tevens is ons advies om het drogen niet in de felle zon te doen. Maar het liefst dus niet uw schapenvacht te wassen, daar de staat van de vacht dan sterk afneemt.

Verzorging

Het verzorgen van een schapenvacht kan ook in de fase voor het schoonmaken zijn. Door de vacht bijvoorbeeld regelmatig simpelweg te kammen, blijft de status van de vacht uitstekend en mooi zacht. Het kammen kan met een kam of borstel met fijne haartjes. Een kam of borstel met grote haartjes zorgt ervoor dat alleen de grote klitten uit de schapenvacht gaat, waarbij de kleine kam alles meepakt. Ook kunt u een schapenvacht natuurlijk altijd uitkloppen wanneer er viezigheden op zitten. Daarnaast is het mogelijk om de vacht te stofzuigen, ook hier kan een schapenvacht tegen.

Meer van dit soort blogs lezen? Klik dan hier.