Hoe beveilig ik mijn woning tegen inbraken?

31 januari 2023
WonenCadeaus voor binnen

Inbrekers hebben ongeveer een halve minuut nodig om een slecht beveiligde woning binnen te komen. Je woning voorzien van goede inbraakbeveiliging is daarom ontzettend belangrijk. Zo kun je ongewenste gasten buiten de deur houden. Maar hoe beveilig je jouw woning tegen inbrekers en inbraken? Wij geven je een paar tips.

Altijd de deur op slot

Inbrekers kijken doorgaans niet eerst wat er te halen valt. Voor hen is het belangrijk dat ze zo eenvoudig mogelijk binnen kunnen komen. Daarom is het zaak de inbraakbeveiliging van je woning goed op orde te hebben. Een goede eerste stap naar een veilig huis is het laten monteren van gecertificeerde sloten op al je buitendeuren.  Gecertificeerde sloten kun je herkennen aan het SKG-keurmerk. Sloten met dit keurmerk zijn uitgebreid getest en hebben een inbraakvertragende werking.

Belangrijk is om je sloten ook altijd op slot te doen. Zelfs als je eventjes naar de buren wilt of een rondje gaat lopen met de hond. Inbrekers kunnen op elk moment toeslaan.

Veilige verlichting

Een ander effectief middel om inbrekers buiten de deur te houden, is ze afschrikken met veiligheidsverlichting. Deze verlichting werkt door middel van sensoren. Zodra de sensoren beweging waarnemen, gaan de lichten aan. Deze lichten kun je zowel binnen als buiten je huis plaatsen.

Veiligheidsverlichting schrikt niet alleen inbrekers af, het is ook handig voor jezelf. Wanneer je in het donker thuiskomt hoef je niet meer blind te zoeken naar je huissleutels en de lichtknoppen.

Alarmsystemen

Heb je al eens overwogen een alarmsysteem te laten installeren bij je woning? Er zijn draadloze alarmsystemen te krijgen die bewegingen of veranderingen detecteren doordat ze sensoren hebben. Als een inbrekers via een deur of raam binnen probeert te komen, ziet de sensor dit en gaat het alarm af. Je kunt kiezen voor een stil alarm dat direct de hulpdiensten waarschuwt of een alarm dat keihard gaat loeien.

Veel alarmsystemen hebben ook de optie om zich te verbinden met je telefoon. Zo krijg je een melding wanneer er verdachte activiteiten rond je woning worden gedetecteerd.

Beveilig je ramen

Niet alleen deuren moeten goed beveiligd zijn, ook je ramen hebben beveiliging nodig. Ramen kunnen open worden gewrikt waardoor inbrekers alsnog je woning binnen kunnen komen. Installeer daarom ook op je ramen gecertificeerde raamsloten die inbraken voorkomen. Ook een anti-inbraakstrip die de naad tussen het raam en het venster sluit, zorgt voor extra beveiliging. Wist je dat er zelfs glas bestaat dat een inbraak werende werking heeft? Gelaagd glas maakt het nog moeilijker voor dieven om binnen te komen.

Altijd iemand thuis

Inbrekers gaan het liefst woningen binnen wanneer er niemand thuis is. Daarom is het belangrijk om een bewoonde indruk achter te laten wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent. Stel timers in op verlichting zodat er altijd een lichtje gaat branden in de avond en laat de buren de post van de mat halen.