Hoe bewaar je stookhout in de tuin?

Heb je thuis en houtkachel? Dan zorg je er voor de winter natuurlijk voor dat er genoeg hout is om de kachel te laten branden. Het is wel zaak om te zorgen dat het hout goed droog is. Waarom? Dat heeft verschillende redenen. Allereerst brandt vochtig houdt minder goed. Ten tweede komt er creosoot vrij bij de verbranding van vochtig hout. Dit is een stroperig goedje dat aan de binnenkant van jouw schoorsteen kan blijven kleven. Indien creosoot in brand vliegt, ontstaat vaak een schoorsteenbrand. Creosoot kun je overigens verwijderen door jouw schoorsteen te vegen. Maar je verkleint de kans op een schoorsteenbrand ook door voor droog stookhout te zorgen. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Wij geven je hier een aantal tips om stookhout in jouw tuin te bewaren!

1. Realiseer een overdekt hok voor het hout

Heb je nog wat ruimte over in jouw tuin? Realiseer dan een hokje waarin je het brandhout op kunt stapelen. De omvang van dit hokje bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Heb je een grote tuin en stook je behoorlijk veel in de winter? Dan is het raadzaam om een groot hok neer te zetten. Gebruik je jouw kachel niet of nauwelijks in de winter? Dan is een klein hok natuurlijk ook al voldoende. Zorg er wel altijd voor dat je het hok voorziet van een dak. Zonder dak heeft vocht immers alsnog toegang tot het brandhout.

2. Gebruik geen zeil

Relatief veel mensen met een houtkachel bedekken brandhout in hun tuin met een zeil. Op deze manier wordt het hout inderdaad goed beschermd tegen de wisselende weersomstandigheden. Het is echter niet goed om de gehele stapel met zeil te bedekken. Waarom niet? Omdat de wind in dat geval niet of nauwelijks toegang heeft tot de stapel. En hoe minder wind er bij het hout komt, des te lastiger het droogt. Door de stapel volledig af te dekken heb je straks dus alsnog geen droog brandhout. Je kunt wel een zeil gebruiken, maar dan is het beter om deze boven het hout op te hangen.

3. Plaats het brandhout niet op de grond

We zien geregeld dat mensen brandhout op de grond leggen in hun tuin. Op zich logisch, want een vlakke straat is natuurlijk een stabiele basis om te stapelen. Toch is het niet goed voor het hout om het op de grond te leggen. Hout dat op de grond ligt zuigt zich namelijk vol met vocht. Dit is zeker het geval wanneer het hout op zand of gras ligt. Wij raden jou dan ook niet aan het hout direct op de grond te leggen. Zoek bijvoorbeeld iets wat je onder de stapel hout kunt leggen. Denk bijvoorbeeld aan een palet. Op deze manier trekt het vocht niet in het hout, wat er natuurlijk voor zorgt dat het sneller droog is.