De energieprijzen rijzen op dit moment de pan uit en de winter is in aantocht. Een goed geïsoleerde woning is belangrijker dan ooit en kan je enorm veel geld besparen op de energierekening. Veel mensen zijn daarom bezig met het nemen van isolerende maatregelen in hun woning. Dat kunnen kleine aanpassingen zijn zoals het nemen van dikke overgordijnen of reflecterende folie achter de radiatoren. Maar soms zijn er voor een echt goed resultaat ingrijpendere maatregelen nodig zoals het isoleren van het dak, de spouwmuren of de kruipruimte. Vooral oudere huizen zijn vaak niet of slecht geïsoleerd. Door het juiste isolatiemateriaal aan te brengen kan je veel warmteverlies voorkomen en dat scheelt soms flink op de energierekening. Er zijn veel verschillende materialen te koop en allemaal hebben ze een andere functie. Minerale of ecologische wol, dampdichte folie, dampremmende folie, PUR en EPS parels. In dit artikel zullen we je de verschillen tussen deze materialen uitleggen.
Dampdichte folie
Er zit een groot verschil tussen droge ruimtes en de juist vochtige ruimtes. Voor een vochtige ruimte, ook wel als ruimte met klimaatklasse 4 gespecifieerd, gebruik je aan de binnenkant een dampdichte folie. Houd er rekening mee dat deze folie op de juiste manier wordt toegepast. Je wilt namelijk wel dat de ruimte uiteindelijk volledig dampdicht is. Je kunt de folie goed vastzetten met een sterke tape of je doet dit door middel van nietjes. De bedoeling is dat uiteindelijk alles goed en strak aangesloten is geïsoleerd.
Minerale wol
Glaswol en rotswol zijn voorbeelden van minerale wolsoorten die veel gebruikt worden voor het isoleren van daken en muren. Glaswol wordt gemaakt van zand en glas en rotswol van verschillende steensoorten. Je kent ze vast wel als de dikke gele dekens die tussen de balken van het dak worden bevestigd. Dit soort dekens zijn vrij gemakkelijk op maat te snijden en aan te brengen en hebben een grote isolerende werking. Daarnaast zijn ze brandvertragend en houden ze ook nog eens veel geluid tegen. Wie een beetje handig is kan vrij gemakkelijk zelf met deze materialen aan de slag. Let wel op dat je altijd handschoenen en een gezichtsmasker moet dragen bij het verwerken van dit materiaal. De vezels zijn namelijk irriterend voor je longen en huid.
Ecologische isolatie
Om het milieu minder te belasten kiezen steeds meer mensen tegenwoordig voor ecologische isolatie. Onder ecologische isolatie verstaan we materialen die op een natuurvriendelijke manier worden geproduceerd. De meest gebruikte voorbeelden zijn cellulosevlokken, houtwol en schapenwol. Al deze materialen hebben een grote isolerende werking en er is weinig energie nodig om ze te produceren, waardoor het minder belastend is voor het milieu.
EPS parels en PUR-schuim
Een heel effectieve manier om je huis te beschermen tegen kou van buiten is het isoleren van je kruipruimte en spouwmuurisolatie. De kruipruimte is een ruimte tussen de bouwgrond en de ondervloer en een spouwmuur is een holle ruimte tussen de buitengevel en de binnenmuur van je woning. Omdat je natuurlijk niet met een sloophamer aan de slag wilt om bij deze ruimtes te kunnen komen wordt er voor het isoleren vaak gekozen voor het vullen van de holle ruimtes met EPS parels (piepschuim bolletjes) of PUR-schuim.
Gebruik de juiste bouwfolie
De juiste technische bouwfolie is onmisbaar als het gaat om het isoleren van je huis. Zo is de luchtvochtigheid in een woning bijvoorbeeld anders dan buiten, vooral als het buiten koud is. Als er vocht of condens in de woning trekt kan er schimmelvorming ontstaan dat uiteindelijk zelfs de constructie van je woning kan aantasten. Daarom is het belangrijk dat je de juiste types bouwfolie gebruikt. Voor extra vochtige ruimtes zoals een badkamer wordt een dampdichte folie gebruikt. Voor een dak en de gevel gebruik je een damp-open of dampremmende folie.