Drie redenen waarom het nuttig is om je huis te taxeren!

Een nieuwe woning zoeken kan natuurlijk een leuke en spannende tijd betekenen. Het bezichtigen van woningen is over het algemeen wel leuk. Je ziet allemaal verschillende modellen huizen en doet veel ideeën op over de inrichting en bouwstijl an sich. 

Samen met je partner vergelijk je vervolgens alle plus en minpunten van de huizen en zo hoop je tot een overeenstemming te komen voor wat betreft het te kiezen huis.

Redenen van verhuizen

Redenen van verhuizen kunnen zeer divers zijn. Misschien wil je groter gaan wonen omdat je gezinsuitbreiding krijgt. Of misschien wil je gewoon meer ruimte (wellicht heb je al een groot gezin) en laten de financiën dit nu toe.

Maar het kan ook zijn dat je zonder werk bent komen te zitten en een nieuwe baan hebt gevonden waarbij de nieuwe locatie van deze job een aanzienlijk eind verwijderd is van je huidige woonplaats.

Anders dan bovengenoemd kan het natuurlijk ook nog zo zijn dat je kleiner wilt gaan wonen. Misschien juist wel omdat je kinderen allemaal het huis uit zijn.

Je huidige woning verkopen

Als je een koopwoning hebt en deze dus wilt gaan verkopen vanwege de verhuizing, dan wil je natuurlijk een goede prijs beuren. Te hoog inzetten is echter niet verstandig. Als jij bijvoorbeeld twintig procent boven de prijs gaat zitten ten opzichte van vergelijkbare woningen in jouw woonplaats, dan is de kans klein dat je hem snel verkoopt. 

Je wilt je woning natuurlijk ook niet te goedkoop in de markt zetten en bijvoorbeeld die twintig procent onder de soortgelijke huizen zitten. Dan loop je misschien onnodig tienduizenden euro’s mis.

Waardebepaling huis

Daarom is het verstandig je huis te laten taxeren. Zodoende ben je verzekert van een realistische marktconforme prijs en kom je niet voor verrassingen te staan. Natuurlijk zijn huizenprijzen heel marktgevoelig. Het is het welbekende verhaal van vraag en aanbod. Als je verkoopt in een tijd dat er veel huizen te koop staan zal de gemiddelde prijs lager liggen dan wanneer er schaarste is op de huizenmarkt. Maar je wilt op dat moment wisselen van huis. Daarbij moet je niet achterom kijken als een half jaar na verkoop de huizenprijzen twintig procent hoger liggen. 

Daarnaast kan het handig zijn om regelmatig een realistische waardebepaling van je huis te ontvangen. Bijvoorbeeld als je de WOZ waarde van je woning nodig bent. Dit komt onder andere naar voren als je de aanslag van de gemeentelijke belastingen ontvangt. Dit is meestal aan het begin van het jaar.

Maar ook voor bepaalde verzekeringen kan het goed zijn te weten wat zeg maar de dagwaarde van jouw onderkomen is op dat moment.

Ga bij verkopen van je huis sowieso niet over één nacht ijs. Laat je goed adviseren.

Lees hier onze andere blogs.