Hoofdkussens voor een goede nachtrust

Ben je op zoek naar nieuwe hoofdkussens? Op tijd naar bed gaan, niet te veel eten en geen technologie vlak voor het slapen gaan. We doen ons best om zoveel mogelijk uit onze nachtrust te halen. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je ’s ochtends uitgerust en vol energie wakker wordt. Een goed bed en goede hoofdkussens zijn hier belangrijke onderdelen van. Met een goed hoofdkussen kan jouw lichaam ’s nachts goed uitrusten. Jouw hoofd wordt ondersteund, zodat je nek en ruggenwervels in een rechte lijn liggen. Word je ’s ochtends wakker met rug of nekpijn? Dit is een teken dat je matras of je hoofdkussens jouw lichaam niet voldoende ondersteunen. Dat betekent: tijd om te shoppen!

Wanneer is het tijd voor nieuwe hoofdkussens?

Vraag je je af of jouw hoofdkussen toe is aan vervanging? De meeste mensen weten niet dat je kussen gemaakt is om maar een aantal jaren mee te gaan. Dit is ook afhankelijk van het soort vulmateriaal waar het van gemaakt is. Zo kan een donzen kussen wel 6 jaar mee gaan, waar een synthetisch kussen na 1.5 jaar al aan vervanging toe kan zijn. Aangezien je elke dag gemiddeld 8 uur op je kussen ligt, laat je gebruikerssporen achter. Dode huidcellen, stof en make-up resten kunnen achterblijven op je kussen. Hiervoor is het natuurlijk belangrijk om een kussensloop te gebruiken en deze regelmatig te wassen.

Controleer je hoofdkussen ook regelmatig op nare geurtjes of vlekken. Zo kan er bijvoorbeeld na verloop van tijd schimmel ontstaan, wanneer je regelmatig met natte haren of in een vochtige kamer slaapt. Dit is natuurlijk niet zo fris! Wanneer je grijze vlekken ziet en schimmel ruikt, is je hoofdkussen absoluut aan vervanging toe. Slapen op een schimmelig kussen kan namelijk gezondheidsklachten veroorzaken, zoals astma of andere luchtwegproblemen. Afhankelijk van waar jouw hoofdkussen van gemaakt is, kan huisstofmijt zich vormen in het kussen. Vooral donzen kussens zijn hier erg vatbaar voor. Indien je een allergie hebt, is het aan te raden voor een ander vulmateriaal te kiezen, zoals een synthetisch kussen. Zo zorg je dat je geen last krijgt van huisstofmijt.

Je slaaphouding is bepalend voor een nieuw kussen

Wist je dat we ons gemiddeld 40 keer per nacht in onze slaap omdraaien? We wisselen dus vaak af van slaaphouding, maar de meest voorkomende slaaphouding is om op de zij te liggen. Maar liefst 75% van de Nederlanders ligt voornamelijk op de zij. Niet zo vreemd, aangezien deze houding zorgt voor zo min mogelijk belasting voor je lichaam. Wanneer je vooral op je zij ligt, kan je het beste kiezen voor een hoog en stevig hoofdkussen. Dit zorgt ervoor dat jouw hoofd voldoende ondersteuning krijgt, zodat er geen onnodige druk op je nek of schouders terechtkomt. Wanneer je vooral op je zij of op je rug slaapt, is het verstandig voor een zacht en dun kussen kopen. Een hoog en stevig kussen zal er namelijk voor zorgen dat je te hoog ligt met je hoofd, wat zorgt voor een onnatuurlijke houding van je lichaam.