Hou je huis koel

De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat ook hier in Nederland de temperaturen flink kunnen oplopen in de zomer. Omdat onze woningen niet gebouwd zijn op hittegolven kan het ook in huis erg warm worden en dat kan erg onaangenaam zijn.  Slapeloze nachten, hoofdpijn en vermoeidheid zijn veelvoorkomende klachten bij een te hoge temperatuur in huis. Niet bevorderlijk voor je humeur productiviteit. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om de warmte buiten te houden. In dit artikel geven we je een aantal tips.

Airconditioning

Vroeger zag je ze hier eigenlijk alleen in grote publieke gebouwen en kantoren, maar tegenwoordig kiezen ook steeds meer huishoudens voor een airconditioning. Het is dan ook de allerbeste manier om je woning in een constante aangename temperatuur te houden. Er zijn verschillende soorten airco’s te koop en welke het beste geschikt is voor jou hangt af van het te koele oppervlak en het beschikbare budget. De voordeligste optie is een mobiele airco. Dat is een airconditioner op wieltjes die naar verschillende ruimtes kan worden geplaatst. Er hoeft geen monteur aan te pas te komen, maar alleen in kleine ruimtes is het effectief. Meer koelkracht heeft een split airco systeem. Hierbij wordt aan de buitenkant van je woning een unit gemonteerd die wordt aangesloten op een binnenunit. Wil je meerdere ruimtes in huis koelen? Kies dan voor een multi-split systeem.

Hou de warmte buiten

Om het  in de zomer zo aangenaam mogelijk te houden in je huis is het belangrijk om de warmte buiten te houden. Dat doe je door overdag te zorgen dat de warmte niet je huis inkomt. Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten en doe rolluiken, zonneschermen en gordijnen dicht. Zo voorkom je dat de warme zon je woning opwarmt. Zodra de zon onder is gooi je alles open zodat het lekker kan doorwaaien. Om te voorkomen dat er tijdens het doorwaaien ongewenste insecten zoals muggen je woning invliegen kan je het beste horren voor de ramen plaatsen.

Ventilatoren

Niet het budget voor een airco systeem? Dan kunnen ventilatoren ook een uitkomst zijn. Ze zijn tegenwoordig te krijgen in veel verschillende afmetingen en modellen. Sommigen zijn zelfs te besturen met een app en hebben een tijdschakelaar. In tegenstelling to airconditioners koelen ventilatoren de ruimte niet, maar door de luchtstroom die ze produceren voelt het wel alsof het koeler is. Ideaal als je zit te werken of ’s avonds op de bank zit.

Isolatie

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Tot een aantal jaren geleden isoleerden we onze woningen vooral tegen kou in de winter, maar een goed geïsoleerd huis zal ook de warmte langer buitenhouden. Met name via het dak en de muren kan bij een slecht geïsoleerde woning veel warmte naar binnen komen. Heb je een plat dak op je woning? Overweeg dan bijvoorbeeld eens om er sedum op aan te leggen. Dat werkt niet alleen verkoelend. Het is ook nog eens goed voor de biodiversiteit en het milieu!