Houten vloeren reinigen? Tips voor geoliede en gelakte houten vloeren

20 september 2021
DIY in huisCadeaus voor binnen

Houten vloeren kunnen het hoogtepunt van elk huis zijn. De natuurlijke kracht en schoonheid van hout wordt al eeuwenlang gebruikt en blijft tot op de dag van vandaag het materiaal bij uitstek voor vloeren. Of je nu een oude Victoriaanse vloer hebt gestript, een nieuwe massief houten of samengestelde vloer hebt laten leggen, of zelfs teruggewonnen planken hebt gebruikt, het verzorgen en onderhouden ervan nadat ze zijn geolied of gelakt, is van essentieel belang. Het is een simpel feit dat houten vloeren die goed zijn onderhouden er beter uitzien en veel langer meegaan dan vloeren die dat niet zijn.

Dus, wat is de beste manier om een houten vloer te onderhouden? Wees niet bang, het is gelukkig niet zo moeilijk en ook vergt het niet veel werk. Om je op weg te helpen in dit blog een aantal tips voor het reinigen van je houten vloer.

Vrouw zittend op bank

Geoliede houten vloeren schoonmaken

Geoliede vloeren moeten worden gereinigd met een speciale pH-gebalanceerde reiniger voor houten vloeren om de afwerking te beschermen en te behouden. Het gebruik van huishoudelijke schoonmaakmiddelen kan in de loop der tijd de olie-afwerking van vloeren aantasten of verwijderen. Dit omdat ze zijn ontworpen om olie en vet af te breken. Vloerreinigers zijn verkrijgbaar in zowel gebruiksklare als geconcentreerde formules die met water worden verdund.

Geoliede houten vloeren onderhouden

Met de juiste onderhoudsproducten kan de afwerking van geoliede vloeren snel en gemakkelijk worden onderhouden. Zelfs dof geworden of versleten plekken op druk belopen plaatsen kunnen gemakkelijk worden hersteld zonder dat schuren nodig is.

Reinigen van gelakte houten vloeren

Hardnekkige krassen en vuil op het oppervlak zijn een veel voorkomend probleem bij gelakte vloeren. Met de juiste vloerreiniger kunnen deze vlekken worden verwijderd, terwijl de laklaag wordt behouden en beschermd.

Houten vloer dweilen

Speciale vloermoppen bieden een handige en effectieve manier om houten vloeren te reinigen en te onderhouden. Sommige hebben verwisselbare reinigingskoppen met klittenband, andere hebben ingebouwde en hervulbare patronen met reinigingsvloeistof, en weer andere hebben beide.

Hulp nodig met het reinigen van je houten vloer?

Wil je met een expert van gedachten wisselen over de juiste middelen waarmee je je houten vloer kunt reinigen? Neem dan contact op met een vloerenspecialist. Hun vloerverzorgingsexperts staan klaar om je advies te geven over de beste manier om je houten vloer te reinigen en te onderhouden.

Meer blogs met woontips? Klik hier.