Welke soorten airconditioningsystemen bestaan er?

In het verleden werden vooral ventilatoren gebruikt om een woning tijdens de warme zomermaanden af te koelen, maar tegenwoordig schaffen steeds meer mensen een airconditioningsysteem aan. Een airconditioner is een apparaat dat een woning koelt en in sommige gevallen verwarmt. Bovendien filteren airco’s constant vochtdeeltjes uit de lucht, waardoor je minder kans hebt op vochtproblemen. Er zijn veel verschillende soorten airconditioners met verschillende functies. In dit artikel zullen we de verschillende systemen bespreken. 

Een mobiele of vaste airco?

Vaste airco
Een vaste airconditioner wordt permanent bevestigd aan een muur in de woning. Het systeem heeft een vrije muur nodig om het te installeren. Een vaste airconditioner is vooral interessant als je het hele jaar door de temperatuur in de ruimte moet regelen, bijvoorbeeld in een kantoorruimte of werkplaats. Een vaste airconditioner presteert meestal beter en is vaak stiller dan een mobiele variant. Omdat de vaste airconditioner stil is, is deze ook zeer geschikt voor plaatsing in een slaapkamer. 

Mobiele airco
Mobiel betekent dat je het systeem gemakkelijk kunt verplaatsen naar andere kamers. Dit is de oplossing voor woningen waar geen vrije muren zijn of voor mensen die een specifieke ruimte gedurende een kortere periode willen koelen. Het nadeel van deze units is dat ze vaak minder energie-efficiënt zijn dan de vaste airco’s. 

Airco met buitenunit of zonder buitenunit 

Airco met buitenunit
Een airconditioningsysteem met buitenunit, ook bekend als split-airconditioner, bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit wordt buitenshuis geïnstalleerd in de buurt van de ruimte die je wilt koelen. Een groot voordeel van dit type systeem is dat het erg stil is, dit komt omdat de compressor en de ventilator voor de condensor zich buiten bevinden, deze onderdelen produceren het meeste geluid. De installatie- en initiële aankoopprijs is hoger dan voor andere apparaten, maar op de lange termijn verdien je deze kosten terug dankzij de lange levensduur en het over het algemeen lagere energieverbruik.

Airco zonder buitenunit
Een airconditioner zonder buitenunit, ook wel monoblock airconditioner genoemd, bestaat alleen uit een binnenunit. Deze airconditioners zijn gemakkelijk te installeren. Dit type is ideaal voor mensen die buiten geen ruimte hebben om een ontsierende buitenunit te installeren. De installatie van dit type systeem is een stuk goedkoper dan een airco met een buitenunit. Een nadeel is dat alle componenten zich binnen bevinden, hierdoor produceert de airco meer lawaai dan een split-systeem.