Huis kopen? Zo ontdek je verborgen gebreken!

De grootste angst bij het kopen van een huis is het te maken krijgen met verborgen gebreken. Je hebt onlangs een woning gekocht en binnen enkele weken krijg je plots te maken met een lekkage en om dit te herstellen lopen de kosten flink op. Kortom, bij een huis kopen wil je zoveel mogelijk zekerheid. Daarom geven wij tips om verborgen gebreken te ontdekken!

Wat zijn verborgen gebreken?

Het komt regelmatig voor dat kopers te maken krijgen met verborgen gebreken aan de onlangs gekochte woning. Dit kunnen vele uiteenlopende gebreken aan de woning zijn. Van een lekkage tot een CV-ketel die niet goed werkt. Verborgen gebreken zijn vaak dingen die bij een bezichtiging vaak niet opvallen. Wil je weten wat te doen bij verborgen gebreken bij koop of verkoop van een een huis? Lees het op Huiskeur.nl!

Eerste bezichtiging van de woning

Bij het bezichtigen van een woning is het belangrijk om kritisch te kijken naar de woning. Probeer te letten op eventuele gebreken. Kijk eens in de kruipruimte, controleer de dakgoten, check de zolder op een lekkend dak en stel vooral vragen. Zo verklein je de kans op verborgen gebreken. Wil je een professionele indicatie van de huidige staat van de woning? Dan is een bouwkundige keuring laten uitvoeren een verstandige keuze. Zo weet je precies wat de technische en onderhoudsstaat van de woning is.

Onderzoeksplicht voor kopers

Bij het kopen van een huis heb je als koper een onderzoeksplicht. Simpel gezegd ben je verplicht om de woning te onderzoeken op eventuele verborgen gebreken. Bepaalde zaken kan je als koper zelf wel bekijken en controleren, maar zodra het om bouwkundige onderdelen gaat is het van belang om een bouwkundige in te schakelen. Tijdens een inspectie van de woning controleert de bouwkundig inspecteur de huidige staat van de woning. Zijn bevindingen worden met jou als koper gedeeld door middel van een bouwkundig rapport. Zo weet je zeker dat je voldoet aan de onderzoeksplicht. Komen er gebreken aan het licht? Dan kan je op basis van deze bevindingen onderhandelen over de prijs of afzien van de koop.

Meldingsplicht voor verkopers

Voor kopers van een woning geldt een onderzoeksplicht, echter geldt er voor de verkoper een meldingsplicht. Ben je op de hoogte van eventuele gebreken? Dan ben je verplicht om dit te melden bij verkoop van je huis. Blijkt achteraf dat je gebreken die bij jou bekend waren niet hebt gemeld? Dan kan je aansprakelijk gesteld worden.