Het is half oktober en de zomer is nu toch echt voorbij. Veel bomen beginnen hun blad te verliezen en de meeste planten en bloemen zijn nu uitgebloeid. Nu is de uitgelezen periode om je tuin, terras of balkon voor te bereiden op de koude wintermaanden zodat alles straks in het voorjaar weer lekker kan gaan groeien en bloeien. In dit artikel zullen we je vertellen waarom het verstandig is, hoe je dat het beste kan doen en waar je op moet letten.
Waarom maken we een tuin winterklaar?
Er zijn twee belangrijke redenen om in het najaar al jouw planten nog wat extra aandacht te geven voordat de echte koude periode aanbreekt. De eerste is dat je natuurlijk wel wil dat alles na de winter nog leeft en weer lekker kan gaan groeien en bloeien. Sommige planten hebben bijvoorbeeld moeite met kou en vorst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mediterrane soorten en alles dat in bloembakken en bloempotten staat. Het is verstandig om deze planten en bomen extra goed te beschermen door gebruik te maken van isolerend materiaal, of de bloembakken ergens binnen te zetten. Daarnaast is het winterklaar maken om ervoor te zorgen dat alles er in het voorjaar weer extra mooi bijstaat. Een goede snoeibeurt bevordert de groei en nu is het de perfecte periode om die bollen in de grond te stoppen. Als je nu de krokussen, narcissen en tulpen plant zal je al in het vroege voorjaar kunnen genieten van al deze gezellige bloemen.
Wat te doen met al die bladeren?
Als je een groene tuin hebt met veel bomen en planten dan zullen er in deze periode ook flink wat bladeren op de grond vallen. Het is misschien verleidelijk om al die bladeren zo snel mogelijk bij elkaar te harken en op te ruimen, maar vaak is het beter om dat niet te doen. Eigenlijk is het alleen nodig om je gazon bladvrij te houden omdat anders het gras te weinig zuurstof krijgt en eventueel je paden en het terras om valpartijen te voorkomen door gladheid. Alles dat tussen de platen ligt kan je beter laten liggen. Het zorgt namelijk voor een natuurlijke bescherming tegen vorst en is ook nog eens een perfecte verstopplek voor overwinterende egeltjes.
Vergeet de vogels niet
Ook de vogels kunnen in het najaar wel wat extra hulp gebruiken. In de wintermaanden is het namelijk een stuk moeilijker voor ze om eten te vinden. Er zijn minder insecten en door vorst kan de grond te hard zijn. Hand daarom wat extra vogelvoer op zoals vetbollen, vogelpindakaas en pinda’s en zorg voor extra beschutting met vogelhuisjes.